Volim Jajce
Aktualno BiH Izdvajamo Jajce Politika TOP

U Jajcu svečano obilježena 29. obljetnica utemeljenja općinske organizacije HDZ BiH

U kraljevskom gradu Jajcu jučer je svečano obilježena 29. obljetnica utemeljenja općinske organizacije HDZ-a BiH. Obljetnici su nazočili brojni visoki gosti i veliki broj članova HDZ-a Jajce i simpatizera ove stranke.

U 16:00 sati položeni su vijenci na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima u središtu Jajca, uz nazočnost dopredsjednika HDZ-a BiH i predsjednika Federacija BiH gosp. Marinka Čavare, te predsjednika županijske organizacije Mladeži HDZ-a BiH, gosp. Daria Plavčića.

 

Potom je izaslanstvo HDZ-a BiH, skupa s domaćinima iz Jajca posjetilo Javnu ustanovu „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ gdje ih je ravnatelj te ustanove, gosp. Anto Brtan upoznao s dosadašnjim radom Agencije i njenim potencijalima. Gosti su nakon toga posjetili nacionalni spomenik Crkvu sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke i Podzemnu crkve (katakombi) izgrađenu od strane utemeljitelja srednjovjekovnog Jajca, vojvode Hrvoje Vukčića Hrvatinića. O tim kulturno-povijesnim znamenitostima Jajca govorila je djelatnica Agencije, arheologinja Mira Šimunović.

 

Dopredsjednik HDZ-a BiH gosp. Marinko Čavara održao je nakon toga u hotelu „Turist“ u Jajcu radni sastanak s članovima OO HDZ BiH Jajce, Mladeži i Zajednice žena na kojem je bilo riječi o dosadašnjim aktivnostima općinske organizacije HDZ-a u Jajcu i njenim budućim planovima. Gosp. Čavara zahvalio se svim članovima HDZ-a Jajce na predanom radu i postignutim rezultatima te je obećao potporu svih razina vlasti u realizaciji projekata važnih za Jajce. Predsjednik HDZ-a Jajce naglasio je lošu zastupljenost Jajčana u izvršnoj vlasti i brojnima institucijama na razini Županije, Federacije i države BiH te je izrazio očekivanje da će vodstvo HDZ-a BiH pomoći u zapošljavanju mladih Jajčana u tim institucijama.

S početkom u 18:00 sati u svadbenom salonu „Ladan“ upriličena je svečana sjednica OO HDZ-a Jajce i bogati kulturno-zabavni program kojem je nazočilo više od 350 članova HDZ-a iz Jajca i simpatizera te stranke. Program je započeo izvođenjem „Lijepe naše“ od strane jajačke umjetnice Magdalene Bogić.

Program je vodila predsjednica općinske organizacije Mladeži HDZ-a Jajce Ela Bojčetić, a čast da govori o dosadašnjem radu HDZ-a Jajce pripala je njenoj zamjenici Andrei Radovac. Dio njenog izlaganja donosimo u tekstu koji slijedi.

 

[quote]

„Na ovaj dan s ponosom se prisjećamo svih članova i utemeljitelja, koji su kroz proteklih 29 godina stvarali i gradili Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH u Jajcu.

S posebnim pijetetom sjećamo se naših hrvatskih branitelja koji su za ovu zemlju  dali sebe i svoje živote te nam ostavili obvezu da ih nikada ne zaboravimo, budemo hrabri i odlučni, bez obzira na poteškoće kroz koje prolazimo.

Hvatski narod u praskozorje 90-ih, odlučan da ostane svoj na svome, da zadrži svoj hrvatski jezik, kulturu i identitet, iznjedrio je HDZ, koja je danas jamac obrazovnog programa na hrvatskom jeziku.

Političko vodstvo Hrvata u Bosni i Hercegovini, predvođeno Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, Hrvatska zajednica, Hrvatska Republika Herceg Bosna i Hrvatsko vijeće obrane bili su jamstvo njegove opstojnosti i jedina obrana od nametnute agresije.

Danas smo suočeni s nekim novim izazovima, kojima ćemo teško moći odgovoriti bez istinskog zajedništva. Povijesne činjenice svakojako se iskrivljuju i kroz razne revizije degradiraju se braniteljska prava. Medijski se napada sve što ima hrvatski predznak i veže se uz hrvatski narod. Upravo u ovakvoj politički, sigurnosno i na svaki drugi način neizvjesnoj situaciji u kojoj nas žele proglasiti manjinom moramo prijeći preko svojih razlika i pojedinačnih interesa te ujedinjeni ustrajati u realizaciji naših prava za ostvarenje pune ustavne i svake druge jednakopravnosti.

Pred Općinskom organizacijom HDZ BiH Jajce mnogi su izazovi. No, sigurni smo da nema bojazni za državotvornu, domoljubnu, narodnjačku i demokršćansku stranku koja ima vrijednosti obitelji, osobnih sloboda i odgovornosti.

Danas, kao i u svojim početcima, HDZ BiH je stranka koja okuplja hrvatski narod i glavni je predvodnik političkih procesa u državi.

HDZ BiH, kao stranka koja promiče slobodu i odgovornost, posebno potiče mlade ljude na međuljudsku, tolerantnu i solidarnu djelatnost. Odnos HDZ BiH prema mladima temelji se na povjerenju i optimalnom uključivanju mladeži u političku, gospodarsku i svaku drugu vrstu izgradnje politički stabilnog i sigurnog društva, na temelju njihovih interesa, mogućnosti i naobrazbe.

Na prošlim lokalnim izborima, koalicija „Zajedno za bolje sutra Jajcu“ izborila je  11 vijećnika u Općinskom vijeću Jajce. Nastavimo i dalje raditi, borimo  se za naš narod, razvoj, ostanak i opstanak, za naše Zajedništvo te na lokalnim izborima 2020. godine izaberimo  Načelnika iz hrvatskoga naroda i većinu u Općinskom vijeću.  Mi to možemo, jer HDZ je snaga kojoj vjerujemo!“

[/quote]

U nastavku svečanosti, predsjednik OO HDZ-a Jajce gosp. Ivo Šimunović pozdravio je sve nazočne i osvrnuo se na posljednje četiri godine rada općinskog odbora, sve postignute rezultate i napore koji su se morali uložiti na tom putu. Naglasio je da ovaj općinski odbor ima snage i dovoljno predanih članova da mogu postići i više, te da uz svesrdno zalaganje svakog člana HDZ u Jajcu na sljedećim lokalnim izborima može dobiti mjesto načelnika općine i većinu u Općinskom vijeću. Zahvalio se svim članovima HDZ-a i simpatizerima koji su posljednje četiri godine svojim nesebičnim zalaganjem pomogli da se HDZ u Jajcu ponovo uzdigne i da bude nezaobilazan čimbenik u kreiranju lokalne politike. Pozvao je da svi njegujemo zajedništvo, bez kojeg ne bi bilo ovih uspjeha.

Gosp. Anto Spajić, predsjednik županijske organizacije Utemeljitelja HDZ-a u svome pozdravnom govoru naglasio je nužnost davanja potpore mladim članovima HDZ-a kako bi bili spremni preuzeti važne uloge u stranci.

Nazočne su pozdravili i predsjednik ŽO HDZ-a Središnja Bosna gosp. Radoje Vidović, te dopredsjednik HDZ-a BiH gosp. Marinko Čavara. Obojica su pohvalili dosadašnji rad OO HDZ-a Jajce i zaželjeli im uspješan rad i u budućem periodu. Gosp. Čavara je izvijestio članstvo HDZ-a u Jajcu o dosadašnjim pregovaračkim procesima oko uspostave vlasti. Kazao je da je na županijskoj razini vlast uspostavljena, ali da će za uspostavu federalne i državne vlasti trebati sačekati još neko vrijeme, te da će uslijediti mukotrpni pregovori. Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora inzistirat će na izmjeni izbornog zakonodavstva kako bi se zaustavilo dalje obespravljivanje hrvatskog naroda, te će u tom pravcu tražiti relevantnog partnera među drugim strankama koji će biti spreman prihvatiti i realizirati zahtjeve hrvatskih stranaka, naglasio je gosp. Čavara.

Članovi Mladeži HDZ-a Jajce uručili su gosp. Čavari prigodni poklon, sliku Crkve sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke, rad akademskog grafičara Borisa Ladana.

 

Svečanost obilježavanja 29. obljetnice HDZ-a Jajce svojim dolaskom uveličali su i gosp. Nikola Lovrinović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH i član predsjedništva HDZ BiH, gosp. Bojan Domić, županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, gosp. Anto Sivonjić, član županijskog odbora HDZ-a BiH ŽSB, gosp. Jakov Križanović, član županijskog odbora HDZ-a BiH ŽSB, te gosp. Dario Plavčić, član županijskog odbora HDZ-a BiH ŽSB, te dr. Stipan Jezerčić, dopredsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Magdalena Bogić, mr. art. Nino Stojić iz Čapljine, te glazbeni sastav Apparenza Acoustic band, koji je sjajnim izvedbama oduševio okupljene članove HDZ-a i zabavljao ih do kasno u noć.

 

Volimjajce.com

Povezani Članci

Objavljen Javni poziv za prijavu projekata od interesa za Hrvate izvan RH

Volim Jajce

NIJE ŠALA -U Sloveniji pao snijeg usred ljeta

Volim Jajce

Jajce proslavilo 30-tu obljetnicu utemeljenja HDZ-a BiH

Volim Jajce
Učitavanje....