Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

U Neumu znanstveno-stručni skup ‘Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH’

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem ‘Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu’ bit će održan 15. i 16. ožujka u Hotelu ‘Grand’ u Neumu pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara. Kako je priopćeno iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, na svečanom otvaranju skupa, u četvrtak, 15. ožujka, u 10:30 sati obratit će se predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine te prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Izjave za medije predsjedatelja Predsjedništva BiH, rektora Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelja Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine, te rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i predsjedatelja Rektorskog zbora Republike Hrvatske predviđene su u 11:30 sati.

Prvi panel: “Pojavni oblici neravnopravnosti Hrvata BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda” započet će u 12 sati.

Unutar prvog panela biti će održana Sesija I: Koncept jednakosti i nejednakosti u višenacionalnim državama s naglaskom na BiH; Kako do institucionalne kohabitacije prava pojedinaca i grupa?, te Sesija II: Izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma / Ustava i njihove posljedice po (ne)jednakopravnost. Sesijama će predsjedati dr.sc. Dejan Vanjek, savjetnik u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH i član stručnog tima IDIP-ja Milan Sitarski. Sesijom III: Ustavna (a)simetrija i (ne)jednakost u BiH: Konstitutivnost kao ustavni temelj ravnopravnosti i kako je institucionalizirati? predsjedat će zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić.

Izjave za medije na kojoj će sudjelovati panelisti bit će upriličene u 17:30 sati.

U 19 sati bit će upriličena humanitarna večera s aukcijom slika. Svrha ove donatorske večeri je prikupljanje sredstava koja će biti darovana Udruzi “Fra Slavko Barbarić” iz Međugorja.

U petak, 16.ožujka, s početkom u 9:30 sati, bit će održan drugi panel: “Prijedlozi praktičnih rješenja za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata BiH sukladno europskim vrijednostima, pozitivnim primjerima i praksama”.

U sklopu drugog panela bit će upriličene tri sesije: Sesija I: Kako do pravične razdiobe javnih resursa u asimetričnom federalnom okruženju?, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Sanja Vlaisavljević, Sesija II: Jednakost kroz zastupanje i predstavljanje (ne)jednakih grupa: Pravičan izborni zakon kao pretpostavka jednakopravnosti i integracije BiH, kojom će predsjedati prof.dr.sc. Ivan Lučić, te Sesija III: Perspektive razvoja konstitucionalizma u Bosni i Hercegovini sukladno BH ustavnoj tradiciji i europskom demokratsko-pravnom naslijeđu, kojom će predsjedati veleposlanica Lidija Topić, voditeljica Misije BiH pri EU.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Viber
Google+
Email

Povezani Članci

Jajce: Sutra obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina

Volim Jajce

Izvršni direktor za distribuciju JP Elektroprivreda HZ HB boravio u radnom posjetu Jajcu

VJ Urednik 1

ŠTO SE DOGAĐA S NJIM, SEBI PREDVIDIO JAKO TUMORNU BUDUĆNOST: “Oni što su RADILI NA raspadu BiH, završili su u Hagu ili pod zemljom”

Volim Jajce
Učitavanje....