Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

U Oružane snage BiH se prima više od 200 mladih Hrvata – prijave do ponedjeljka

Na službenoj stranici Ministarstva obrane BiH, s ciljem popune upražnjenih ustrojbenih mjesta u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine objavljen je javni oglas za prijam kandidata u djelatnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kojim je predviđeno popunjavanje više od 300 radnih mjesta. Za pripadnike hrvatskog naroda rezervirano je više od 200 pozicija u Oružanim snagama BiH, a za sve pozicije dovoljna je srednja stručna sprema, trećeg ili četvrtoga stupnja. Iz niza uvjeta koji su naznačeni u oglasu svakako je bitno izdvojiti i onaj da potencijalni kandidati ne budu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina u vrijeme prijama, to jeste, na dan 01.01.2018. godine;

„Mlade osobe, sa srednjom stručnom spremom, koje žele svoju budućnost graditi u našoj domovini pozivam da se prijave na naše natječaje koje izuzetno transparentno provodimo, da ispune tražene uvjete i postanu dio velike obitelji Oružanih snaga BiH. Uvjeravam ih kako ustrajno radimo da unaprijedimo uvjete u OS BiH, s naglaskom na radno- pravni status naših pripadnika kako bismo produljili starosnu dob vršenja službe u činu vojnika, te sukladno mogućnostima povećali i osobni dohodak vojnika OS BiH“, kazala je ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

Kako doznajemo, prosjećan novčani iznos isplaćen jednom vojniku OS BiH u mjesecu travnju 2017. godine kreće se iznad 700 KM, a svakako kao veliki benefit vrijedi istaknuti i minimalno 20 dana godišnjeg odmora, regres, neradne dane, ali i povlašteni radni staž, jer za jednu godinu vojnicima, dočasnicima i časnicima OS BiH ide godina i četiri mjeseca staža. Iskustva mladih vojnika i časnika različita su.

Davor Dragozet, koji je prije četiti godine završio srednju školu u Vitezu iskoristio je prigodu da uz službu vojnika završi i fakultet.

„Mogu kazati kako sam u te četiri godine stekao razne vještine, stekao prijatelje iz cijele BiH, te bio financijski neovisan, a sada imam i više od pet godina radnog staža. U međuvremenu sam uz rad stekao zvanje inženjera prometa i sada sam na časničkoj obuci u Travniku, te ću, nadam se, vrlo brzo stupiti na dužnost potporučnika OS BiH“, rekao je Dragozet i objasnio da mu ta činjenica omogućava ostanak u službi do 55 godine života, napredovanje i bolje radne uvjete.

Narednica OS BiH Nera Erceg iz Livna također s nama je podijelila svoja iskustva kada je u pitanju rad u OS BiH. Naime, narednica Erceg nakon primanja u OS BiH u početnom činu vojnika sudjelovala je u mirovnoj misiji u Afganistanu, a nakon toga, zahvaljujući edukaciji, usavršavanju i marljivom radu postala je dočasnik i time znatno unaprijedila svoj status u OS BiH. „OS BiH, unatoč svemu što se u medijima može pročitati o vojnom pozivu mladoj osobi nude velike mogućnosti. Prije svega to je siguran posao, mogućnost za napredovanje, učenje, putovanje, a također, želim istaknuti misiju pomaganja osobama koje su pogođene nepogodama ili koje se nalaze u ratnom ili poratnom razdoblju. Biti u mirovnoj misji u Afganistanu šest mjeseci za mene je neponovljivo iskustvo koje sa sobom nosim cijeli život. Također, želim kazati kako u OS BiH je jednaka mogućnost za sve, pa tako i za djevojke koje sigurno neće žaliti ukoliko se prijave na javni oglas za prijam u OS BiH“, kazala je Erceg.

Pripadnici OS BiH veliki doprinos dali su u spašavanju ljudi i imovine prigodom poplava 2014. godine, ali i u izgradnji mostova, putne komunikacije i druge infrastrukture diljem BiH. Upravo vojnik iz Posavine, Goran Čalušić, svjedoči o tome: “Sjećam se koliko su OS BiH pomogle meni i mojim susjedima prilikom poplava. Te ljude, njihov trud mi nikada nećemo zaboraviti. Moja iskustva iz OS BiH su vrlo dobra. Naime, OS BiH nude priliku za napredovanje, a upravo ja sam sada u čino vojnika, no u mjesecu rujnu me očekuje početak školovanja u Republici Hrvatskoj, na vojnom učilištu, te ću nakon, nadam se, uspješnog školovanja po povratku u svoju domovinu BiH stupiti na dužnost časnika OS BiH“.

Vecernji.ba

Povezani Članci

Pogledajte što je sestra Adisa Pokvića, inače novinarka BHRT-a, pisala protiv Hrvata

Volim Jajce

Sitarski: Sad ćemo vidjeti postoji li patriotizam kod bošnjačkih stranaka

Volim Jajce

ZBOG KIŠE Proglašen narandžasti meteoalarm za sutra u BiH

Volim Jajce
Učitavanje....