Volim Jajce
BiH Crna kronika

“U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali, trebamo se podijeliti na tri entiteta”

“U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali, trebamo se podijeliti na tri entiteta”[divide]

 kol 06, 2019
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da povratak islamskih boraca sa sirijskog ratišta predstavlja trajni problem BiH, a da sigurnosnu situaciju komplicira to što je u BiH poslije rata ostao određeni broj “spavača”.

“U BiH ulazi veliki broj migranata, zbog čega smo posebno oprezni. Naš stav je da za migrante nema mjesta u Republici Srpskoj, a njima se posebno bavi ekipa naših mladih ljudi iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)”, rekao je Dodik za “Alo”.

Što se tiče prijetnji koje se upućuju njemu, Dodik je rekao da se to čini u kontinuitetu i uvijek kada hoće politički slomiti Republiku Srpsku.

“Oni pokušavaju tako me pritiskati, a ja mislim da ne uspijevaju jer ja živim u takvim okolnostima 20 godina”, istakao je Dodik.

Komentirajući pisanje njemačkog lista Welt” da Rusija u Republici Srpskoj planira vojnu bazu, Dodik je rekao da je to potpuna laž, te da se lažima pokušava napraviti šteta Republici Srpskoj.

“Pisali su i ranije, pa se pokazalo neistinitim”, napomenuo je Dodik.

Kad je riječ o situaciji u BiH, Dodik je naveo da Republika Srpska namjerava ići svojim putem, pošto se pokazalo da je BiH sistemska greška, čiji su zatočenici svi narodi koji u njoj žive.

Dodik kaže da bi iznad svega volio da Republika Srpska bude samostalna i da misli da to ne treba kriti, kao i da je to politički cilj većine stanovništva u Srpskoj.

“U ovoj BiH nam nije ponuđeno ništa zbog čega bismo u njoj ostali. Svih ovih godina imali smo samo opstrukcije i osporavanja Republike Srpske. Zašto bismo bili u nečemu što nas neće i zašto bi netko tko nas neće htio da budemo tu?”, pita Dodik.

Dodik smatra da je rješenje da se BiH podijeli na tri neovisna entiteta koji bi surađivali kao suvereni državni faktori jedni s drugima i potpisali automatski dogovor o slobodi prolaza ljudi, slobodi trgovine i nekim drugim stvarima.

Prema njegovim riječima, svatko bi se okrenuo sebi, a što se tiče međunarodnog predstavljanja, Republika Srpska bi se okrenula Srbiji, Hrvati u BiH, vjerojatno, Hrvatskoj, a Bošnjaci – Turskoj.

“Nama ne treba ni stolica u UN u ovom trenutku, već neka vrsta međunarodne pažnje”, dodao je on.

Dodik smatra da ova podjela ne može dovesti do rata i da ga neće biti ako ga ne inicira međunarodna zajednica.

“U svakom slučaju, sve što bi muslimani poduzeli protiv Srpske, bilo bi nelegitimno. Oružane snage BiH ne mogu djelovati bez odluke Predsjedništva, ali se nikada neće dogoditi da srpski član glasa za to”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da Ustav BiH kaže da sigurnosne jedinice jednog entiteta ne mogu prijeći na prostor drugog bez njegove suglasnosti.

“Htjeli su nam ubaciti federalni MUP na teritorij Republike Srpske, navodno, da kontrolira migrante, pa smo mi to odbili. U ekstremnoj situaciji, kad bi netko naredio da policija Federacije BiH uđe u Republiku Srpsku, to bi bila agresija i kršenje Ustava i Daytona. Isto važi i za eventualno reagiranje NATO, ali mislim da je to nerealno, jer je prošlo vrijeme unilateralnih akcija”, naveo je.

Međutim, kaže Dodik, utjecaj međunarodne zajednice je smanjen i sve stvari su svedene na međusobni dogovor, a njega nema, zbog čega se BiH pokazuje kao sustavna greška i svi su zatočenici takve neuspješne BiH.

On je podsjetio da je političko rukovodstvo Srpske jasno reklo da ne prihvaća nametnuta rješenja visokih predstavnika i da će se kad-tad “obračunati” s tim (nametnutim) odlukama.

Na pitanje kako će Srpska vratiti daytonska prava, Dodik je rekao da razne mogućnosti stoje na raspolaganju, a da je stvar procjene u Srpskoj što će uraditi.

“Mi smo za Daytonski sporazum i čekamo trenutak kad će i drugima u okruženju biti jasno da je taj razlog sasvim dovoljan za unilateralnu akciju koju ćemo poduzeti. Za to nema propisanog termina, ali nitko ne treba posumnjati u naše namjere da ćemo se boriti za poziciju srpskog naroda na najbolji mogući način”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je dodao da Srpsku u tome znatno onemogućavaju nelegitimni predstavnici Srba, koji sada sjede u Vijeću ministara BiH u tehničkom mandatu i služe političkom interesu Sarajevu.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

Ustavna arhitektura BiH za početnike: Kako se u našoj zemlji sklapaju koalicije?

Volim Jajce

Tužiteljstvo BiH izdalo naredbu za saslušanje policijskog komesara MUP-a HNŽ Ilije Lasića

Volim Jajce

Obilježena 23. obljetnica pogibije 16 pripadnika HVO iz brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić Jajce.

Volim Jajce
Učitavanje....