Volim Jajce
Aktualno Izdvajamo Jajce Školstvo i obrazovanje TOP

U POČETKU BIJEŠE NA ZAHTJEV RODITELJA ,A SAD…-Edin Hozan: “Osnivanje novog pravnog subjekta, nije želja roditelja niti lokalne zajednice”

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan primio je u utorak 19.07. delegaciju međunarodne zajednice koju je predvodio Nj.E. Ambasador Jonathan Moore, Šef Misije OSCE-a u BiH. U delegaciji si bili Peter Daffy direktor Misije USAID-a u BiH, Michael Doyle predstavnika OHR-a i Donato Giuliani predstavnik Ambasade Francuske u BiH. Tema sastanka bila je osnivanje srednje škole, novog pravnog subjekta, po bosanskom nastavnom planu i programu. Načelnik Hozan  upoznao je goste o trenutnom stanju u obrazovanju u Jajcu, s posebnim osvrtom na srednje obrazovanje.

Načelnik Općine Jajce istakao je da ovakvo rješenje, odnosno osnivanje novog pravnog subjekta, nije želja roditelja niti lokalne zajednice, nego je zahtjev bio da se u postojećim školama uvede ravnopravniji status svih učenika, a posebno Bošnjaka koji čine polovinu od ukupnog broja učenika. To se posebno odnosi na ukidanje simbola šahovnice na svjedočanstvu, a zatim i prilagođavanje plana i programa bosanskohercegovačkom prostoru.

Nj.E. Ambasador Jonathan Moore podržao je stav Načelnika Općine Jajce da postojeći obrazovni plan i program nije u skladu sa zakonom. Kako bi se iznašlo bolje rješenje, bez podjela učenika, Ambasador Moore je zatražio podršku Načelnika Edina Hozana da se ne raelizuje Odluka Skupštine SBK/KSB o osnivanju nove škole, za što je ponudio svoj angažman i angažman međunarodne zajednice u BiH.

opcina-jajce.ba

Povezani Članci

POSKUPLJENJE TEHNIČKOG PREGLEDA ZAKONITO Pravilnik o Eko testu je zakonit?

Volim Jajce

KOMARICA I PULJIĆ: Dignut ćemo sav narod na izbore. I raseljene i one koji su tu. Progon katolika iz BiH se pokušava ozakoniti

Volim Jajce

Nova nogometna nada Gabriel Čavar dobio poziv hrvatskog izbornika U-18

Volim Jajce
Učitavanje....