Volim Jajce
Aktualno BiH Hrvatska Zanimljivosti

U Ruandi obilježena 21. obljetnica smrti fra Vjeke Ćurića

U franjevačkoj misiji Kivumu svečano je obilježena 21. obljetnica smrti fra Vjeke Ćurića, franjevca mučenika Bosne Srebrene koji je ubijen u Kigaliju, glavnom gradu Ruande 31. siječnja 1998.

Foto: FIA

Foto: FIA

U povodu 21. obljetnice fra Vjekine smrti u posjet Ruandi stigli su i franjevci iz Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, kojoj je pripadao pokojni fra Vjeko. U tu su zemlju stigli fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, fra Juro Tokalić, župnik u župama Sokoline i Vrbanjci, fra Josip Adrić, provincijski krojač Bosne Srebrene, koji će ostati neko vrijeme u Ruandi i poučiti lokalne franjevce šivanju habita, te fra Damir Pavić, tajnik Provincije, javila je FIA.

Svetu misu predvodio je vlč. Cyril Uwize, župnik u župi Muyunzwe koja pripada ruandskoj biskupiji Kabgayi. U koncelebraciji je bilo 15 svećenika među kojima su uz svećenike franjevce iz Ruande i Burundija bili također provincijal Marinčić, salezijanac Danko Litrić, dugogodišnji misionar u Ruandi, fra Juro Tokalić i fra Damir Pavić. Svetoj misi bila su nazočna i četvorica franjevačke braće, među kojima i fra Josip Adrić, provincijski krojač Bosne Srebrene, zatim sestre franjevke iz samostana koji se nalaze u neposrednoj blizini crkve, brojni učenici i nastavnici Centra Fra Vjeko Ćurić te župljani misije Kivumu.

Vlč. Cyril u svojoj propovijedi je, govoreći o Isusovom životu, na dojmljiv način progovorio i o mučeničkoj smrti fra Vjeke Ćurića i poruci koju nosi njegov život. Spomenuo je fra Vjekino zauzimanje za siromašne i potlačene tijekom teškog ratnog perioda u Ruandi, a zatim i činjenicu da je fra Vjeko bio istinski vizionar. Istaknuo je kako je on u vremenu poslije rata radio na procesu pomirenja i jedinstva u Ruandi te ulagao ogromne napore na polju obrazovanja djece i mladih. U tome je bio istinski pionir i ono što je on započeo kao prvi danas je nastavila i ruandska vlada kao dugoročni cilj u razvoju zemlje.

Na kraju svete mise svoje svjedočanstvo o fra Vjekinom životu ispričao je i franjevac Florent Rugiganakoji je dobro poznavao fra Vjeku, a danas djeluje u susjednom Burundiju.

Nakon misnog slavlja obilježavanje obljetnice fra Vjekine smrti nastavljeno je zabavnim programom koji je upriličen na platou Centra Fra Vjeko Ćurić. Program je započeo uvodnom molitvom i kratkim pozdravom fra Ivice Perića, bosanskog franjevca, koji je nastavio fra Vjekino djelo i danas vodi Centar koji nosi fra Vjekino ime.

Nakon toga uslijedio je bogat program koji se sastojao od tradicionalnih plesova, pjesama, poezije, te scenskih izvedbi koje su pripremili učenici Centra. Na kraju se svim sudionicima se s nekoliko riječi obratio najprije otac Eugene Dushimimana, ekonom mjesne biskupije, i zahvalio na daru fra Vjekina životak. Zatim je kratki govor održao i provincijal fra Jozo Marinčić.

On je pozdravio sve nazočne i prenio pozdrav iz Bosne Hercegovine, fra Vjekine domovine, te naglasio da je fra Vjeko bio dobar čovjek i istinski franjevac, koji je svoj život potrošio čineći dobro bližnjima. Zahvalio je i mjesnim franjevcima, na čelu s fra Ivicom Perićom, za sav napor koji ulažu oko održavanja i nastavka izgradnje ovoga Centra, svim nastavnicima i osoblju Centra, te svim dobročiniteljima ovoga projekta. A sve nazočne učenike je pozvao da ispunjavaju svoje školske obveze i tako se pripremaju za život koji je pred njima.

Dan uoči fra Vjekine smrti bosanski franjevci su iskoristili za posjet mjestu fra Vjekine smrti, u neposrednoj blizini crkve Sv. Obitelji u Kigaliju, glavnom gradu Ruande. Onamo su pošli zajedno s mjesnim franjevcima iz misije Kivumu i učenicima Centra Fra Vjeko Ćurić te se zajedno pomolili za njega i prisjetili se njegove smrti prije 21 godinu.

Istoga dana bosanski franjevci su u pratnji fra Ivice Perića posjetili i filijalnu crkvu misije Kivumu, koja se nalazi u naselju Mpushi. Fra Ivica ponosno ističe da Centar Fra Vjeko Ćurić, koji danas brine za približno 700 djece i mladih od predškolske do srednjoškolske dobi, živi i dalje se razvija zahvaljujući donacijama koje stižu od hrvatskog naroda.

Spomenuo je kako je prošle godine, zahvaljujući donacijama bosanskih franjevaca fra Ante Ivanovića fra Ivice Matića, napravljena krovna konstrukcija kojom je natkriven plato u Centru na kojem se održavaju prigodne priredbe i jutaranje smotre prije početka škole. Nedavno je u okviru proširenja Centra završen i internat za djevojke, a uskoro započinje i izgradnja sličnoga objekta za mladiće.

„Bogu smo zahvalni što djelo milosrđa i bratske ljubavi koje je započeo fra Vjeko Ćurić u dalekoj Ruandi i dalje živi i donosi bogate plodove. Hvala Bogu za sva plemenita i milosrdna djela naših misionara koji u evanđeoskom duhu služe potrebnima u Ruandi“, ističu franjevci Bosne Srebrene.

KT / FIA

Povezani Članci

Glavni imam MIZ Jajce posjetio predsjedavajućeg OV Jajce

Volim Jajce

Rusi tvrde da su našli lijek za rak

Volim Jajce

Karamatić ponovio: Ako ne bude izmjena izbornog zakona oživljavamo Herceg Bosnu

Volim Jajce
Učitavanje....