Volim Jajce
Aktualno BiH Crna kronika

UDARNA VIJEST OVE GODINE: Od 1.1.2018. građani sa prostora EX-YU bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkoj: Evo kako!

Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše EX – YU.

U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle,ovo važi za građane sa srpskim, bosanskim i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati. Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar,građevinac,spremačica ili nešto drugo.

Od 1.1.2018 startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.

   

Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

 

A pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada. Trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU pasošima.

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i zvanične institucije..

Ovu informaciju podupire činjenica da Njemačkoj osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši. U ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im ekonomija trpi..

 

izvor: biscani.net[dropcap][/dropcap]

Povezani Članci

MALO ZAKUHATI PRED IZBORE – SDA će tražiti brisanje imena Republike Srpske

Volim Jajce

Jajčanka Elma Nuhanović osvojila treće mjesto na Federalnom takmičenju iz matematike

Volim Jajce

KO JE JAMIO, JAMIO Ministrica obrazovanja SBŽ najavila: Nema više diploma “preko noći”

Volim Jajce
Učitavanje....