Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce Poljoprivreda TOP

Udruga “Propolis”: Radivojac održao predavanje na temu “Stvaranje jakih pčelinjih zajednica”

O pčelarskim slikama i prilikama iz Jajca domaća javnost godinama ništa nije znala. Ništa, nažalost, se nije ni dešavalo, mada je i u ovim krajevima za koji mnogi kažu da su pčelarski raj, bilo i ima pčelara.ojavom mladih ljudi koje predvodi 25 – godišnji Zdravko Čavka, magistar agronomije i pčelar sa petogodišnjim iskustvom, sve je oživjelo. Trenutno imaju pedesetak članova, a u Upravnom odboru su uglavnom mladi ljudi.

U Jajcu kažu da su „napravili miks“ mladosti i iskustva. Okupili su stručne i iskusne pčelare i odlučili da preko Udruženja „Propolis“ djeluju konkretnim mjerama na poboljšanju i uređenju pčelarske oblasti u Jajcu.

Ciljevi su nam omasovljenje, eduukacija, epidemiološke mjere i podsticajna politika za pčelare Jajca, ali i saradnja sa voćarima, posebno malinarima – kaže jedno od najprijatnijih osvježenja na pčelarskoj pozornici u BiH Zdravko Čavka.

 

Kažu, da u Jajcu nema osobe koja ge ne cijeni i ne uvažava. Cijene ga i stručnjaci sa mostarskog i zagrebačkog Sveučilišta. Oduševio je i Rajka Radivojca, jednog od najvećih i najcjenjenijih pčelarskih autoriteta u BiH i regionu.

“Jajačka pčelarska mladost, njihova stručnost i entuzijazam su me oduševili. Zaslužuju respekt i podršku – kazao nam je Rajko, nakon druženja sa tamošnjim pčelarima tokom nedjelje 19. februara/veljače 2016. godine.

Održao je predavanje na temu “Stvaranju jakih pčelinjih zajednica”. Pratilo ga je 80 – tak pčelara iz Jajca, Vakufa, Travnika, Mrkonjića. U jednom trenutku u salu su morali donositi i rezervne stolice. Slušatelji od 25 do 60 godina, mali i veliki, iskusni i budući pčelari!

 

(bhpcelar.com/ foto: Tvrtko Zrile)

Povezani Članci

Zastupnik iz Jajca u Kantonu Središnja Bosna odlučno protiv nastavka gradnje mini hidroelektrana

VJ Urednik 1

„OD KULINA BANA I DOBRIJEH DANA“ – VITEŠKA PROMENADA VITEZOVA KRALJEVSKOG GRADA JAJCA U SARAJEVU

Volim Jajce

Avazov novinar potpuno dešifrirao Bakirovog drugog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

VJ Urednik 1
Učitavanje....