Volim Jajce
Aktualno Jajce Opcinsko vijece

Uskoro ćemo znati tko je legitiman da nas predstavlja u Općinskom vijeću!?

Prošlo je skoro mjesec dana od lokalnih izbora u Jajcu, a u iščekivanju službene potvrde izabranih vijećnika u Općinsko vijeće Jajca, u javnosti se spominju razne potencijalne kombinacije o novoj većini u Vijeću.

Svima je jako dobro poznata želja SDA (čitaj načelnika Hozana) formirati vlast s dvojicom vijećnika iz HDZ-a 1990. Računaju na potporu vijećnika SBBB-a, ali i dvoje vijećnika SDP-a. Naravno, dvojicu vijećnika Naroda i pravde ne spominju ni u kakvim kombinacijama, valjda zato što njih smatraju izdajnicima „bošnjačkih interesa“. Vjerojatno na taj način šalju poruku vijećnicima SDP-a i SBBB-a da će i oni biti „izdajnici“, ako ne budu potpora politici SDA u Vijeću.

Hoće li po toj logici onda i dvojica vijećnika HDZ 1990. biti izdajnici „hrvatskih interesa“, ukoliko se odluče zaigrati na kartu ispunjavanja Hozanovih želja i pri tom apsolutno negiraju izbornu volju većine hrvatskog biračkog tijela?

Hrvatski interes je imati svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH, ali mu je to SDA uskratila ustoličenjem na tu poziciju svoga fikusa u liku Željka Komšića. Hrvatski je interes Dom naroda u kojemu će se moći zaustaviti odluke koje idu na štetu hrvatskog naroda, ali SDA već otvoreno prijeti da će „model Komšić“ već na sljedećim izborima primijeniti i na ovu instituciju. To su pozicije gdje se štite interesi hrvatskog, bošnjačkog ili srpskog naroda. Dakle, više razine vlasti na kojima se donose odluke od značaja za cijelu državu, a pojedinačno i za svaki od konstitutivnih naroda.

Zbog čega na lokalnoj razini, konkretno u slučaju Jajca interesi Hrvata i Bošnjaka ne bi mogli biti komplementarni u većini slučajeva? Vjerujemo da je u interesu svih građana Jajca da grad bude lijep i uređen, da naša Plivska jezera budu čista i uredna i kao takva turistička atrakcija, da naša sela imaju uvjete u kojima će mladi zasnivati obitelji… Zar nije interes svakog građanina Jajca, bez obzira na naciju i vjeru, da ga predstavljaju u zakonodavnoj općinskoj vlasti najmoralniji među njima, da vode računa o javnim interesima i, prije svega, da njihov rad bude transparentan i uvijek dostupan široj javnosti?

U predizborno vrijeme u Jajcu je bila, vjerojatno, najčešće spominjana riječ transparentnost. No, ne mislimo da je veliki broj građana sebi postavio pitanje zbog čega se taj pojam stalno spominje i gdje se krije ta netransparentnost kao pojava koja nužno povlači potrebu uspostave transparentnosti.

Brojni su primjeri netransparentnosti koje smo ranije spominjali na našem portalu – od trošenja javnih sredstava, sklapanja javnih poslova, zapošljavanja po rodbinskoj i stranačkoj liniji i sl.

Stoga moramo postaviti pitanje, je li namjera načelnika Hozana i naredne četiri godine nastaviti s već ustaljenom praksom donošenja samovoljnih odluka, bez uvažavanja stavova Općinskog vijeća? Želi li zbog toga u „igru“ uvući mlade vijećnike 90-ke za koje, očito, smatra da nisu dorasli ulozi koja im se servira (ne samo s njegove strane!), ali bi mu dobro došli za lagodno vladanje naredne četiri godine?

Međutim, ključno je pitanje zbog čega načelniku Hozanu u vlasti nije prihvatljiv njegov dugogodišnji partner HDZ BiH? Poslije prošlih izbora bio je primoran na duge pregovore s HDZ-om, jer nije bilo mogućnosti da ih mimoiđe u formiranju vlasti. Bilo je tu i nemoralnih ponuda, ali je na kraju ipak postignut kompromis i Općinsko vijeće je konstituirano.

HDZ je imenovao četiri ravnatelja javnih poduzeća (Dom kulture, Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Sport i rekreacija i Dječji vrtić). Može li netko od građana Jajca, koji su imali uvid u rad ovih javnih poduzeća, negirati da je posljednje četiri godine postignut veliki napredak u svakom od njih? Ovo je pokazatelj da je HDZ pristupio odgovorno prema povjerenim općinskim resursima i na čelo tih ustanova imenovao odgovorne i sposobne kadrove.

Tako je bilo i u Općinskom vijeću. Ako netko misli da je HDZ opstruirao neke odluke, onda se prvo treba zapitati, ako jeste, zbog čega je to učinjeno. Vlast funkcionira na principu dogovora onih koji čine većinu u vlasti, a ako ne postoji mogućnost za dogovor, onda se pregovara, a ako ni to ne uspije, onda je logično da se neće moći donijeti ni neka odluka.

Kako bi HDZ (ili bilo koja druga stranka) mogla pristati na dogovor oko usvajanja Izvješća o izvršenju proračuna (kojeg podnosi načelnik općine), ako taj proračun nije izvršen sukladno dogovoru koji je prethodio njegovom usvajanju?

Prije nekoliko dana na portalu www.proces.info objavljen je zanimljiv osvrt na postizborne pregovore i potencijalne scenarije. Svakako pažnju privlači njihova opservacija da bi za građane Jajca najbolje bilo kada bi se vlast u Općinskom vijeću formirala bez sudjelovanja SDA. Do toga vjerojatno neće doći, ali ova ideja je, očito, nastala u zdravorazumskom prosuđivanju aktualne zbilje i kao takva trebala bi biti analizirana od svih političkih aktera. Politička opcija koja ima svoga nositelja izvršne vlasti (načelnik), trebala bi imati korektora u zakonodavnoj vlasti (Općinsko vijeće) kako bi se uspostavila ravnoteža moći i eliminirala bilo kakva mogućnost zlouporabe vlasti.

I za kraj, onima koji se vole pozivati na legitimnost u sudjelovanju u vlasti. Legitiman je svatko onaj tko je izabran od građana koje će predstavljati u vlasti (ovdje ne mislimo na SDA-ovog fikusa Komšića, koji ne predstavlja one koji ga nisu niti izabrali) i kojima je dužan polagati račune za svoj rad. No, osim legitimnosti kao općeg pojma, ne smije se zaboraviti ni na kapacitet te legitimnosti, u onim slučajevima kada se ta legitimnost nužno dijeli s drugim akterima, koji se također mogu pozivati na legitimnost u većem ili manjem obimu.

Volimjajce.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani Članci

Vijeće ministara BiH godinama držalo u ladici odluku o uspostavljanju Komisije za NATO

Volim Jajce

Ponovno odbijen zahtjev Hrvatske za sudjelovanjem u postupku koji se vodi protiv Haške šestorke

Volim Jajce

Nema više ‘Dobrodošli u RS’: Uskoro na svim graničnim prijelazima u BiH obilježja te države

Volim Jajce
Učitavanje....