Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP Zanimljivosti

Uskoro rješenje za 10 000 robova kredita u švicarcima?

Pred zastupnicima najvećeg zakonodavnog tijela Federacije, već na idućoj sjednici Parlamenta FBiH zakazanoj za sljedeći tjedan, mogla bi se naći mogućnost konačnog oslobađanja skoro 10 000 korisnika kredita u švicarskim francima od dužničkog ropstva s kojim se godinama bore.

Odgovornost prema ljudima kojima su svakako odabrani služiti usvajanjem odgovarajućih zakonskih rješenja,  u nedjelju je duplom crvenom crtom podebljalo Udruženje Švicarac koje je jednoglasno prihvatilo Memorandum o sporazumijevanjom sa HYPO/ADDIKO bankom.

Ovim Memorandumom banka je ponudila dosad najprihvatljvija rješenja za sve aktivne korisnike kredita u švicarcima. Prema riječima predsjednika Udruge Švicarac, za njih bi to značilo vraćanje na početno stanje, odnosno korisnicima bi se ponudio ponovni obračun kredita i to na način da se osoba zaduži za onaj iznos kredita u Konvertibilnim markama dogovoren na dan podizanja uz fiksnu kamatnu stopu od 7,5%.

Pritom, oni koji bi se na ovaj način našli u situaciji preplaćenosti kredita, bili bi oslobođeni preplaćenog iznosa u cjelosti, dok bi korisnici koji kasne sa redovnim otplatama dobili mogućnost vraćanja u normalno poslovanje po pitanju rata. Ovim bi se rješenjem pomoglo svima koji su zapeli u bilo kakvu nemogućnost vraćanja kredita, prvenstveno onima koji su založili svoje nekretnine na način da se ne bi obračunavala zakonska zatezna kamata ni na kašnjenja, a ni na preplate dodaje Duraković za Dnevnik.ba.

Ovako prihvaćeni Memorandum ipak ne bi išao na ruku onom dijelu korisnika kredita koji su se u proteklom razdoblju odlučili nagoditi sa HYPO, odnosno ADDIKO bankom ne vidjevši povoljnijeg izlaza. Njima stanje ostaje isto jer svaka je nagodba već riješena stvar, stvar individualne odluke i stavljanja potpisa na ponuđeni do(u)govor sa bankom

Predsjednik krovne udruge korisnika kredita u CHF-u za BiH, naglašava kako mu je žao tih ljudi koji su svjesno kapitulirali pred bankom koja im je zapravo olakšicom od 30% ponudila samo slabašno ili nikakvo olakšanje, u što su se i sami mogli uvjeriti jednostavnim izračunavanjem na digitronu.

Ipak, ukoliko se i zakonski ovakav Memorandum o sporazumijevanju sa HYPO bankom potvrdi, što se očekuje već na jednoj od idućih sjednica Parlamenta, ishod za preostale aktivne korisnike kredita koji su se odlučili boriti do kraja, ne može biti pozitivniji.

Zapravo i može, jer bi Parlament ako želi mogao donijeti i odluku o nižoj kamatnoj stopi od one prihvaćene od fiksnih 7,5%.

Kemal Duraković je unatoč tome oprezan. Izvanredno bugojansko zasjedanje Udruge Švicarac ove nedjelje, rodilo je pozitivnim rješenjima, no do trenutka u kojemu će Parlament Federacije i zakonski, crno-na bijelo „amenovati“ ovakva rješenja nema prostora prevelikom radovanju.

Dokaz tome je i potez Parlamenta sa zadnjeg zasjedanja prije ljetne stanke, kada je ovo zakonodavno tijelo usvojilo Zaključak u kojemu traži od Agencije za bankarstvo dostavu točnog broja korisnika kredita u francima, iako su svjesni da im Agencija kao tijelo može dostaviti jedino statistiku dobivenu od HYPO – ADDIKO banke, a taj je broj podložan manipulacijama.

Duraković ponovo naglašava, jedina ovlaštena novčarska institucija koja može dati točan broj korisnika kredita je Centralna Banka BiH koja je već nekolika puta izašla sa brojkom od 9802 dužnika.

Zato će prema riječima prve glave Udruge Švicarac priča biti konačno zaključena tek onda kada politika na nju stavi pravednu i nimalo uvijenu točku na i, odnosno kada konačno usvoji Zakon o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u KM-ove.

Zato Udruga Švicarac, a Dnevnik im se pridružuje u tom pozivu, još jednom apelira na savjest i odgovornost naših Parlamentaraca bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

Političari, na vama je red – Zapečatite napokon zakonskim rješenjem dugogodišnju agoniju korisnika nezakonitih HYPO kredita.

Pokažite da vam je stalo do onih o kojima ovise i vaše mjesečne plaće.

(Dnevnik.ba)

Povezani Članci

TRANSPARENT IZ TUZLE KOJI JE DIGAO HRVATE NA NOGE: “Kolac za Čovu i ‘do jaja’ za Kolindu”

Volim Jajce

BITKA ZA JAJCE – JEZERČIĆ STIPAN vs EDIN HOZAN

Volim Jajce

PROBUDI SE HOZANE U Jajcu ima gladnih ljudi

Volim Jajce
Učitavanje....