Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

Veća prijetnja opstanku BiH od referenduma u RS je velikobošnjački unitarizam Bakira Izetbegovića

Bosna i Hercegovina neće tako brzo izaći iz blata u koje ju nisu dovele ”tri nacionalne politike”, kako se to često relativizira, nego zbog nacionalšovinizmom zaslijepljenje islamističko-unitarističke politike koju danas vodi Bakir Izetbegović.

Zašto je Bakir Izetbegović morao dovesti Srbe u situaciju iz koje oni nemaju drugog izlaza nego provesti referendum o Danu RS-a? Zavapio je to jedan od lidera oporbe u Republici Srpskoj Dragan Čavić komentirajući posljednju sjednicu Vijeća za provedbu mira (PIC) na kojoj je „referendum o danu RS osuđen, ali ne i zabranjen”.

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Ako se zna da je Čavić jedan od osnivača Saveza za promjene, kojem je cilj skinuti Dodika i njegov SNSD s vlasti u RS-u, a koji je istovremeno i jedan od ”saveznika” Bakira Izetbegovića na razini Vijeća ministara, onda ta rečenica još više dobija na težini.

U priču s referendumom o Danu RS-a Bakir Izetbegović se upustio kako bi s jedne strane provjerio do koje granice može ići u osporavanju postojanja Republike Srpske, te s druge, kako bi pozornost javnosti preusmjerio s posljednjih koraka koje se sprema poduzeti u dekonstituiranju bh. Hrvata.

Naime, znajući da Milorad Dodik ni u kojem slučaju neće dozvoliti da se u njegovom mandatu prestane obilježavati 9. siječnja kao dan na koji je  osnovana Republika Srpska, Izetbegović je odlučio vidjeti hoće li se dogoditi kakav rascjep u srpskom političkom biću.

Preciznije, odlučio je vidjeti komu je odan Savez za promjene – srpskom narodu ili sarajevskoj političkoj čaršiji. Naravno, Ivanić, Bosić i Čavić su stali rame uz rame s Dodikom i pokazali čak zavidnu razinu srpskog jedinstva kad su nacionalni interesi u pitanju.

To što je takvim potezom uništio oporbu unutar RS-a koja je opasno ”puhala za vrat” Dodiku nije mu ni malo bitno, jednako kao što SDA-u nije bilo bitno što izbornim inžinjeringom izabrani Željko Komšić uništava klicu oporbe unutar hrvatskog političkog bića u BiH. Posljedica toga je da danas među Hrvatima nema ozbiljne političke oporbe. Postoje samo nacionalni izdajnici koji su pristali sudjelovati u projektu platforme SDP-a, a ni danas nisu prestali koketirati s tezama o ”dvostrukom izbornom legitimitetu”.

Provodeći unitarističku politiku, koja je zapravo konačni izraz velikobošnjačkih i velikobosanskih nacionalističkih težnji, Izetbegović u konačnici sustavno urušava BiH.

Uoči sjednice PIC-a, koja je u očima sarajevske političke čaršije trebala rezultirati zabranom referenduma i uhićenjem Dodika, Izetbegović i njegovi sateliti su počeli sve glasnije zveckati oružjem.

No, nema više tenkova SFOR-a koji će uništavati nečije banke, a zbog neslaganja Rusije u PIC-u više ni OHR ne može smjenjivati političare koji su dobili povjerenje građana na demokratskim izborima, a koji nisu po volji Izetbegoviću i sličnima.

Iako je aktualna epizoda s referendumom zapravo mini-poraz unitarističke politike, u konačnici Izetbegović nije do kraja protratio vrijeme. Naime, u međuvremenu se i dalje odvija ”tiho kuhanje Hrvata”.

Mostar nema izbora jer je jedina ozbiljnija urbana sredina koja je i hrvatska, u Stocu se naglo mijenja demografska slika, izborna pravila će ostati ista kao i do sada te će će na sljedećim općim izborima pojava novog ”fenomena Komšić” ovisiti samo o volji bošnjačkih političkih prvaka.

Preciznije, bez promjene Izbornoga zakona BiH na način da Hrvati dobiju svoju izbornu jedinicu, ponovno ćemo biti u situaciji da Bošnjaci Hrvatima biraju nekog Komšića, ali i da ”popune” hrvatske klubove u domovima naroda Hrvatima koji su izraz bošnjačke izborne volje.

Bosna i Hercegovina neće tako brzo izaći iz blata u koje ju nisu dovele ”tri nacionalne politike”, kako se to često relativizira, nego nacionalšovinizmom zaslijepljena islamističko-unitaristička politike koju danas vodi Bakir Izetbegović.

Jer ne zaboravimo, srpski separatizam je uvijek jednim dijelom i odgovor na agresivni bošnjački unitarizam. Hrvati se moraju pobrinuti da u toj igri ne (p)ostanu kolateralna šteta.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

JAJCE: Hoće li se riješiti problem dječijeg vrtića!?

Volim Jajce

Eronet izbacio RTV pretplatu sa svojih računa

Volim Jajce

Komšićevoj stranci pridjev „hrvatski“ prihvatljiv jedino kad tom narodu treba nešto oteti

Volim Jajce
Učitavanje....