Volim Jajce
Aktualno BiH Politika

(VIDEO) NEMA “MUSLIMANIJE”, VEĆ MEGAKANTON ZA BOŠNJAKE Latić: Mislim da je ovaj izborni inženjering usmjeren protiv Bošnjaka

[quote]ODVOJITE MALO VREMENA I POSLUŠAJTE OVAJ VIDEO. NEĆETE SE POKAJATI. [/quote]

 

Lider HDZ BiH Dragan Čović najmoćniji je političar, vuče sve konce, a Hrvati su ugroženi, kazao je u političkom magazinu “Acta” na TV Alfa politički analitičar i urednik portala “The Bosnia Times” Nedžad Latić.

„Čović zaista vuče konce vrhunski, bolji je pragmatik od Milorada Dodika, i najznačajnija je politička figura. Najmoćniji je sigurno, a kaže da su ‘Hrvati ugroženi’, istaknuo je Latić, komentirajući formiranje vlasti na državnom nivou.

Prema njegovim riječima, nakon odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH, HDZ BiH je u poziciji da bira, pored SNSD-a, i trećeg političkog partnera.

„Čoviću nije do izmjena Izbornog zakona, to mu je mamac da mobilizira Hrvate i njemu je bogomdan Komšić da na toj priči može mobilizirati svoj entitet. Ne mora to biti forma entiteta, možda mogu biti dva mega kantona. Znao sam da će CIK utješiti Čovića. Sada Čović koga hoće bira za partnera i naravno da će uzeti Izetbegovića, onakvog benevreka, jer je najjeftiniji, smatra Latić.

Da sam Radončić naljutio bih se na Komšića

Kako kaže, bio je pobornik ideje da se Bh. blok “zbliži” s HDZ-om, a više puta je to sugerirao predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, kao i lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću.

„Nikšiću i Radončiću sam govorio idite Čoviću, istjerajte zeca iz grma. Mislio sam da će ovaj blok ići tako, jer zaista treba kazniti SDA. Matematika je bila na strani Bh. bloka. Podržavao sam ja i priču – ne sa SDA, ali ne možete hipoteku režima stavljati kao hipoteku naroda, ne možete govoriti mi smo dva svijeta različita. Ne možeš 200.000 ljudi, makar bili indoktrinirani i zavedeni, ti gospodine Kojoviću (op.a. Predrag) tako poklapati. Gdje si ti kao političar da ih osvijestiš? Ne možeš Bakirove hipoteke pripisivati narodu, dodao je Latić.

Mafija u institucijama

Kako je pojasnio, zbog moguće saradnje s HDZ-om BiH, iz DF-a bi se SBB-u i predsjedniku te stranke Fahrudinu Radončiću, spočitavalo da su izdajnici.

„Kad je Radončić bio u zatvoru Željko Komšić je dao jako ružnu izjavu, a ja da sam Radončić bih se naljutio na njega. Tada je Komšić rekao da vjeruje institucijama, dok je Čović otišao u zatvor i posjetio čovjeka. I onda je Radončić izdajnik što ga Čović ne znam šta. Sada je Radončić oslobođen, ali zato imate da je (bivša) predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso pala, da ima tužba protiv tužioca Gorana Salihovića i Bože Mihajlovića, vidim ima i disciplinska komisija protiv Dalide Burzić. Mafija je bila u institucijama, u te stvari Komšić ne ulazi, pojasnio je Latić.

Pravnik Džaferović može biti savjetnik

Osvrnuo se i na ulogu lidera DF-a Željka Komšića u Predsjedništvu BiH.

„Lijepa je priča Komšića o ZAVNOBiH-u, o AVNOJ-u, ali to je povijest. On je meni privatno jako simpatičan, ima humanizma, ima ljudskosti za razliku od Bakira. On je poželjan kao političar, ali njegov izbor je zloupotreba Ustava. Izetbegović je dao Šefika Džaferovića, nama ne treba pravnik u Predsjedništvu, on može biti savjetnik. Nama treba državnik, ocijenio je Latić.

Komentirajući najavljenu blokadu uspostave vlasti u Federaciji, ali i u BiH, od strane predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića smatra da od te priče neće biti ništa.

– I da može blokirati, Kojović kao iskusni političar trebao je da prešuti, a da uradi to. To je samo verbalna prijetnja, neće biti ništa od toga, dodao je Latić.

Prema njegovim riječima, najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju novog saziva Vijeća ministara treba ozbiljno shvatiti, i on će to, smatra Latić, riješiti nakon praznika.

– Dok prođu srpski praznici i dok on napravi tamo svoj dan državnosti, dok još malo čorlući Bošnjacima, dok napravi šiddet svoj nacionalistički, onda će riješiti Vijeće ministara, kazao je Latić.

Bakir Izetbegović dobio šamar

Pozdravio je i formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo, kazavši da je cinik, ali da mu je drago da je do jučer anoniman čovjek, Edin Forto, danas premijer Kantona Sarajevo zviznuo šamar Bakiru Izetbegoviću, jer mu je iz ruku oduzeo kontrolu nad Kantonom, odnosno nad milijardskim budžetom.

– Lično mi je drago da je u Sarajevu napravljena takva vlast, da je Bakir Izetbegović dobio pljusku, da mu je uzeta kontrola, odnosno, kako mi Bošnjaci kažemo, nam. Da mu je oduzeta milijarda budžeta koju su trebali kontrolirati njegovi zeleni termiti i ta zelena buržoazija što Poljine gradi, jako mi je drago da je dobio šamar. Još mi je draže, kada vidim da je Forto, do jučer anoniman čovjek, sad premijer, da mu je zviznuo šamar. Evo ko te pobijedio pored tvojih Skaka, Efendića, kazao je Latić.

Bošnjaci upali u klopku

Latić smatra da će se formiranje vlasti na svim nivoima “otaljavati beskonačno”.

– Kreatori i stratezi velikog izbornog inženjeringa svjesno sada rade na umrtvljivanju šoka. Ubijeno je srce demokratije u BiH. Uopće je više nebitno ko će biti vlast. Mislim da je ovaj izborni inženjering usmjeren protiv Bošnjaka, ne mislim nacionalistički, nego zbog toga što su Bošnjaci nosioci vlasti u najvećem dijelu državotvorne politike. Posljednje uporište koje je branilo državu je napadnuto i sad su ti Bošnjaci izbornim inženjeringom dovedeni u mat poziciju. Najveća odgovornost je na SDA, jer je ona saučesnik, a takva je igra, odnosno klopka za Bošnjake, kazao je Latić.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci su u klopku upali zbog izbora Željka Komšića.

– Mislim da je Bošnjacima Željko Komšić bio ko mamac mišu za sir u mišolovki. I upali su u tu klopku, jer Komšić uopće nije bošnjačko pitanje, to je isključivo hrvatsko pitanje, to je set njihovih nacionalnih prava. Bošnjaci su na ovoj priči zagorčali sebi život, dodao je Latić.

Čampara krao glasove

Izborni inženjering je planirao režim i u Republici Srpskoj i u Federaciji, to je bila koordinirana akcija, smatra Latić, ali ocjenjuje da se opozicija nije potrudila da provede cjelokupnu istragu izborne krađe.

– Po Izbornom zakonu i Ustavu ako donesete primjedbe s 200 biračkih mjesta automatski se poništavaju izbori. Opozicija je bila neažurna. Oni koji su manje pokradeni su zadovoljni rezultatom, pa su poletjeli da prave vlast, kazao je Latić.

On je naveo i da su sračunate krađe morale biti sankcionirane.

– Bakir Izetbegović je dobio 36 miliona maraka od Turske i on je tačno mislio da za tih 36 miliona može dobiti 360 hiljada glasova, to mu je dovoljno. Gdje je tu politika, gdje je država, gdje je tu svijest? Aljoša Čampara i policija su učestvovali u krađi glasova. Politika je kurva. Ja kad sam vidio tekbire i vatromete na pobjedi Bakirovoj i Džaferovićevoj, pa oni trebaju skandirati kurva, kurva, a ne…neuzubillah, ne priliči to svetosti, zaključio je Latić.

 

(The Bosnia Times)

Povezani Članci

Priopćenje za javnost iz Koalicije „Zajedno za bolje sutra Jajcu“

Volim Jajce

12. redovna godišnja skupština HKD Napredak podružnica Jajce

Volim Jajce

Vukoja: Novim zakonom spasiti BHRT i uspostaviti javni RTV servis na dominantno hrvatskom jeziku

Volim Jajce
Učitavanje....