Volim Jajce
Aktualno BiH

VIDEO/ RIZVANBEGOVIĆEV FAŠIZAM I ČINJENICE O RUŠENJU STAROG MOSTA Pročitajte zapovjed i pogledajte snimku

Klub Skakača “Mostari” jučer je obilježio godišnjicu rušenja Starog mosta. To su neki sarajevski mediji iskoristili za isticanje kako je Stari most srušio HVO, premda je Haški sud u nepravosnažnim presudama čelnicima Herceg Bosne naveo kako ta optužba nije dokazana, piše Hrvatski Medijski Servis.

No, najdalje je otišao prof. Fahrudin Rizvanbegović koji je, kako su mediji objavili, za rušenje Starog mosta optužio ni manje ni više nego cijeli jedan narod- Hrvate.

Razvanbegovićeva fašistička izjava

“To je jedan od najtužniji dana za Hrvate u Mostaru (rušenje Starog mostar, op. hms), to je paradoksalno, ali ovim činom i ovim aktom oni su se izopćili iz civiliziranog svijeta, tako da je to jedan od najtežih dana koji nismo u tome sudjelovali, te na kraju krajeva to je jedan od najtežih dana za svjetsku kulturnu baštinu”.

Nakon 30 godina nitko neće znati da je postojao Praljak, da je postojao neki  Prlić, već se početi govoriti da su ovo uradili Hrvati, a to se nije smjelo dogoditi.  Mog unuka neće zanimati tko je taj Praljak niti tko je taj mudri Prlić, i svejedno je hoće li oni izaći sa ovom istom kaznom, povećanom ili smanjenom, kad je činjenica da oni jesu zločinci i da jesu srušili Stari most, i svi mi to znamo. Dakle to je nešto što se ne može izbrisati.

Prof. Fahrudin Rizvanbegović ( treći s lijeva9. Foto: Bljesak.info

Pogrešna politika ljudi koji danas vode hrvatski narod je zaista krajnje pogrešna. Izgubiti 30 % stanovništva, i ustrajavati na jednoj zabludi, to je zaista nešto nepojmljivo”, kazao je profesor Rizvanbegović, u svoj fašističkoj izjavi.

Nakon ovakvih optužbi javnost valja podsjetiti na neke činjenice, koje svjedoče kako je u bošnjačkom ratnom političkom i vojnom vrhu odlučeno da je Stari most minira, a njegovo rušenje pripiše HVO-u i Hrvatima, kako bi ih se u svjetskoj javnosti prikazalo, upravo onako kako je to jučer učinio prof. Rizvanbegović, ne civiliziranim narodom.

Prva od tih činjenica, kojom je razobličena bošnjačka podvala je pisana zapovjed Arifa Pašalića, zapovjednika 4. Korpusa tzv. Armije BiH  koji je kasnije poginuo pod prometnoj nesreći pod nerazjašnenim okolnostima, a druga video snimka koja svjedoči da je Pašalićeva zapovjed izvršena, baš onako kako je glasila.

Naime, Pašalić je 7. studenog 1993. godine osobno izdao naređenje da se na kameni luk Staroga Mosta postave tri protutenkovske mine, da se most sruši i sve blagovremeno snimi, a za njegovo rušenje optuži HVO!.

U zapovijedi Diverzantskoj četi Mostarskog bataljuna zapovjednik 4. korpusa Arif Pašalić 7. studenog 1993. piše:

“Na temelju izvještaja izviđača 1. Mostarske brigade o stanju Staroga mosta došli smo do saznanja kako je isti usljed granatiranja hrvatskih snaga i HVO znatno oštećen do te mjere a nije upotrebljiv za korištenje. Ne može se koristiti ni popraviti, ali je za propagandne svrhe neophodno obezbjediti snimanje njegovog pada kako se ne bi usljed granatiranja sam urušio po noći. Da bi se to obezbijedilo izdajem sljedeće

Naređenje:

Zapovjed zapovjednika 4. Korpusa Armije R BiH Arifa Pašalića. Foto: freshpress.info

– Diverzantska četa Mostarskog bataljona će prilikom sljedećeg granatiranja Staroga grada postaviti tri antitenkovske mine u središte mosta i aktivirati ih simulirajući direktne pogotke.

– Zadužujem dežurnog oficira za IPD i sigurnost da u trenutku rušenja obezbijede snimatelja, kameru i punjenja baterija. Snimak dostaviti svim medijima i predstaviti ga kao napad agresorske hrvatske vojske.

– Napraviti suradnju i koordinaciju između ove dvije grupe. O ovom događaju zabraniti govoriti.”

Most je srušen 9. studenog 1993. godine. Zatim je u javnost puštena snimka rušenja Staroga Mosta, na osnovu koje je većina medija za rušenje optužila HVO. General Slobodan Praljak, i njegovi suradnici, godinama su dokazivali da HVO nije srušio most. Ekspertni timovi dokazivali su da nije pao zbog udara topničke granate nego od eksplozija mina postavljenih unutar samog mosta.

Na to upućuje i ova video snimka:

Pašalić poginuo pod sumnjivim okolnostima

Arif Pašalić u studenom 1993. godine je unaprijeđen u generala Armije BiH. Poginuo je u teškoj prometnoj nesreći na magistralnoj cesti Mostar-Sarajevo u naselju Drežnica.

Podsjećanja radi, u trostrukom sudaru sudjelovali se Pašalićev džip, putnički automobil i kamion. Prometna nesreća dogodila pod veoma sumnjivim okolnostima, u vrijeme njegovog svjedočenja u Haškom sudu, gdje je počeo objašnjavati cijelu situaciju na Mostarskom ratištu.

Svijesni ovih činjenica, većina ozbiljnih i odgovornih medija, ipak je, izbjegla optužti HVO, a kamo li Hrvate, za rušenje Starog mosta, za razliku od prof. Rizvanbegovića, koji vjerojatno misli da javnost ne zna kako je  ovaj spomenik pod zaštitom UNESCO-a zaista srušen.

Smije li se nakon ovih dokaza reći za cijeli jedan narod- Bošnjake da su srušili Stari most i sebe “izopćili iz civilizacije” da parafraziramo prof. Rizvanbegovića. Ni slučajno. To bi bio najblaže rečeno fašizam./HMS/

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Povezani Članci

Posljednja nedjelja Došašća – Očići

Volim Jajce

Tomičkići napokon dobili Tomičkića vodu

Volim Jajce

ČVENK S G. KAPOM: Ustavno pravo najmanjeg naroda na ravnopravnost sad je već “majstorstvo manipulacije”

Volim Jajce
Učitavanje....