Volim Jajce
Aktualno BiH Politika TOP

Vijeće ministara BiH godinama držalo u ladici odluku o uspostavljanju Komisije za NATO

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 17. sjednici održanoj 30. srpnja 2015. godine donijelo Odluku o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine.

Centralni organ izvršne vlasti u ovu komisiju je imenovao osamnaest osoba kojim je zadatak, između ostalog, bio da utvrđuju prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine, koje proizlaze iz sudjelovanja BiH u NATO programu “Partnerstvo za mir”, kao i u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza te pripremaju planove rada i predlažu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine mjere i aktivnosti za realizaciju obveza te kontinuirano prate i analiziraju njihovo sprovođenje.

Iako je odluka usvojena još 2015. godine, još odlazeći tim Vijeća ministara BiH tek u siječnju 2019. godine sjetio se da Odluku o uspostavi Komisije za NATO integracijski proces BiH objavi u Službenom glasniku BiH.

U istom broju Službenog glasnika BiH objavljena je i Odluka o izmjeni Odluke o uspostavi Komisije za NATO integracijski proces, a u kojoj je izmijenjeno pet od 18 imena koja su navedena u odluci usvojenoj 2015. godine, a objavljenoj 2019. godine.

Vijeće ministara BiH očito se nakon nekoliko godina spavanja sjetilo da ova odluka nikada nije objavljena, a podsjetnik je najvjerovatnije bio Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u.

Naime, da bi zemlje članice NATO-a pristale na aktivaciju MAP-a potrebno je da Vijeće ministara BiH usvoji “Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine 2018.-2019. godine”.

Kao predlagač ove točke navodi se Komisija za NATO integracijski proces BiH.

Državna vlast ni nakon četvrtog pokušaja nije uspjela usvojiti nacionalni program s obzirom na to da su ministri koji dolaze s teritorije bh. entiteta RS tražili da ova točka bude skinuta s dnevnog reda pod obrazloženjem da nisu ispunjeni formalnopravni uvjeti da se ova točka uopće nađe na dnevnom redu, budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

Postavlja se pitanje zbog čega je Odluka o uspostavljanju Komisije za NATO integracijski proces BiH godinama čuvana u ladici Vijeća ministara BiH i tko je kriv zbog toga što je tek u siječnju 2019. godine objavljena u Službenom glasniku BiH.

 

(poskok.info)

Povezani Članci

JAJCE: TAKO SE TO RADI

Volim Jajce

Kako je Bakir izabrao gluplji put

Volim Jajce

Preminuo Ivo Saraf, bivši načelnik općine Jajce

VJ Urednik 1
Učitavanje....