Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

VITALNI NACIONALNI INTERES Porodilje nisu socijalni slučajevi, problematiku riješiti setom zakona

Porodilje u Federaciji Bosne i Hercegovine diskriminirane su u pogledu (ne)jednakog ostvarivanja prava na porodiljne naknade i odgovorni trebaju riješiti problem različitog postupanja u oblasti porodiljnih/roditeljskih naknada i prava, zaključak je debate o pravima porodilja, održane na Dan žena u sjedištu Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Debatu su organizirali zajedno nevladin i vladin sektor uz podršku USAID-a i sudionice su pozvale vlasti na rješavanje problema odgovarajućom zakonskom legislativom.

Podijeljene nadležnosti

Direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković je na pres-konferenciji nakon debate izjavila da su porodilje naknade u FBiH različite od županije do županije, negdje čak i do općina, zbog podijeljene nadležnosti Federacije i županija u ovoj oblasti.

”A ovo je pitanje obitelji i države BiH i dok ne bude riješeno, ne znam dokle ćemo stići. Svim donositeljima odluka poručujem da ovome posvete dužnu pozornost. Trenutno je ovo pitanje ‘prebačeno’ u socijalni sektor, međutim, zaposlene porodilje nisu socijalni slučajevi, pa problematiku treba riješiti setom zdravstvenih prava”, rekla je Vuković.

Projekt-koordinatorica u Udruženju ‘Žene ženama’ Lejla Arnaut izjavila je da ta asocijacija vodi kampanju s ciljem da svaka zaposlena majka u FBiH prima porodiljnu naknadu ne manju od 60 posto njene prosječne plaće, a nezaposlena također da ima naknadu koja će biti bazirana na osnovu imovinskog cenzusa i da se novac za to odvaja iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

20 godina loša legislativa

Predsjedavajuća Komsije Zastupničkog doma Federalnog parlamenta za ravnopravnost spolova Jasna Duraković- Hadžiomerović istaknula je da se u Federaciji već 20 godina ova pitanja ne rješavaju odgovarajućom legislativom.

Izrazila je nadu da će u suradnji vladinog i nevladinog sektora, već iduće godine Federacija dobiti prava rješenja u toj oblasti.

Miroslav Jurišić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast socijalne i dječje zaštite, izrazio je nadu i pozvao najširu društvenu javnost da podrži rješenja za integriranje prava zaposlenih porodilja u sustav zdravstvenog osiguranja.

Podsjetimo i da je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji najgora situacija u FBiH, a tek sada, nakon nakon 18 godina konačno se krenulo u proceduru donošenja zakona o Zaštiti obitelji s djecom, gdje trebaju biti propisana i prava porodilja.

No i Nacrt zakona, o kojem se nedavno raspravljalo u HNŽ-u je nedorečen i ne rješava probleme diskriminacije.

”Nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom, je ključni odnosno temeljni zakon koji mora regulirati međugeneracijsku suradnju, mirovinski, obrazovni zdravstveni i gospodarski sustav, ovaj zakon uključuje sve. Cilj ovog zakona je da zaštiti ženu kako bi se na ovaj način zaštitilo dijete i obitelj. Ako sada ne osiguramo djeci stabilnost, sigurnost i kvalitetu življenja preko žene, možemo biti uvjereni da ćemo unazaditi svoju kvalitetu življenja za 20 godina”, rekao je Marin Bago iz Udruge Futura, prije javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti obitelji.

 

Bljesak.info

Povezani Članci

Hrvatski branitelji iz Orašja pušteni na slobodu, vraćaju se obiteljima

Volim Jajce

Jajce domaćin županijskog ekološkog kviza “Lijepa naša 2019”

Volim Jajce

Sarajevska socijaldemokracija

Volim Jajce
Učitavanje....