Volim Jajce
Aktualno

Vlada Županije Posavske i udruge branitelja: Rat u Posavini bio je obrambenog karaktera!

Uz predsjedanje Marijana Klaića danas u zgradi Vlade ŽP u Orašju održano je izvanredno zasjedanje Vlade Županije Posavske na kojoj je jedina točka dnevnoga reda bila: Prijedlog zaključka u svezi aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu na području općine Orašje na dan 31.10.2016.g. prenosi Dnevnik.ba.

Komesar MUP-a Marijan Mikić i ministar MUP-a Meho Delić informirali su Vladu Županije Posavske o akciji u kojoj su (31.10.2016.), postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPE lišili slobode deset osoba na području općine Orašje. Kako se navodi u priopćenju za javnost Državne agencije za istrage i zaštitu, osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od svibnja 1992. do srpnja 1993. na širem području Orašja počinili krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Vlada Županije Posavske donijela je o aktivnostima SIPA na području općine Orašje na dan 31.10.2016. godine sljedeće zaključke:

1.Vlada Županije Posavske drži neprimjerenim trenutak u kojem su uslijedile aktivnosti SIPA-e i Tužiteljstva BiH a koje su se dogodile u ranojutarnjim satima danas, 31.10.2016. godine, uzevši u obzir nadolazeće katoličke blagdane Svi Sveti i Dušni dan, pri čemu je 10 osoba s područja Općine Orašje lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv zarobljenika.

2.Vlada Županije Posavske želi podsjetiti javnost da je Domovinski rat na području Županije Posavske imao obrambeni karakter te je organiziran i vođen kao obrana života i domova od neprijateljske oružane agresije.

3.Vlada Županije Posavske podržava pravnu državu i njene mehanizme i jedan od temeljnih postulata prava da se nitko ne može smatrati krivim dok se to ne dokaže.

4.Vlada će pratiti razvoj događanja i pravodobno reagirati u skladu sa svojim ovlastima.

5.Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

 

Pored Vlade Županije Posavske na jutrošnja uhićenja desetorice pripadnika HVO-a reagirale su i Udruge proistekle iz Domovinskog rata ŽP-a.

U priopćenju se navodi:

„Sve Udruge proistekle iz Domovinskog rata Županije Posavske izražavaju svoje ogorčenje jutrošnjim aktivnostima SIPE BiH na području Oraške Općine.

Uhićeno je deset pripadnika vojnih formacija HVO-a HZ HB i za još nekolicinom postoje nalozi za uhićenje. Uhićenja su se dogodila u ranim jutarnjim satima dan prije vjerskih blagdana Svih Svetih i Dušnog dana.

Udruge izražavaju stajališta da se radi o zastrašivanju mještana Oraške općine što doprinosi daljem raseljavanju jer su uhićeni upravo sudionici obrane Oraške općine.

Vodstva Udruga prate sve dostupne informacije i prema potrebi će informirati članove Udruga s novim informacijama“, zaključeno je.

Povezani Članci

KO SDP BiH SBK/KSB: SDA je pokretač podjele škole u Jajcu

Volim Jajce

U Jajcu čovjek koji rukama posipa sol na cestu nazvan – mehanizacijom

Volim Jajce

Na Sarajevskoj zračnoj luci zabranjena komunikacija na hrvatskom jeziku

Volim Jajce
Učitavanje....