Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Vukoja: Novim zakonom spasiti BHRT i uspostaviti javni RTV servis na dominantno hrvatskom jeziku

Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog Vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Ivan Vukoja na konferenciji “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” izložio je prijedlog novog zakona koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri kojim se rješavaju aktualni problemi financiranja javnog RTV servisa, ali kojim se i osigurava ustavno načelo zastupljenosti konstitutivnih naroda u segmentu medija.

Prvi dan konferencije “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” završen je panel diskusijama na kojima su obrađene teme trenutnog političkog uređenja za javne servise te samoodrživosti javnog radiotelevizijskog sistema u BiH, dok se svim sudionicima konferencija kao i gledateljima BHT1 direktno iz Strasbourga obratila i članica Europskog parlamenta Tanja Fajon.

U svom obraćanju, Fajonova je istakla da je gašenje javnog radiotelevizijskog servisa u Bosni i Hercegovini za Europski parlament neprihvatljivo.

– Stanje javnog servisa će svakako značajno usporiti proces prijema BiH u EU. Ako se neke stvari uskoro ne promjene, mi ćemo morati poduzeti neke ozbiljnije korake – rekla je Fajon te dodala da je sramno da od vlasti u Bosni i Hercegovini nije dobijen nijedan odgovor na direktne upite europskih institucija.

Na panel diskusiji o trenutnom političkom uređenju za javne servise, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Niels Muijeineks je rekao da potreba za jakim i neovisnim javnim servisom nikad nije bila veća, dok je generalna direktorica Europske radiodifuzne unije (EBU) Ingrid Deltenre naglasila da Bosna i Hercegovina ne treba kopirati bilo koji europski model javnog servisa, već na osnovu najboljih europskih praksi i iskustava ustanoviti vlastiti model.

Međunarodni ekspert za slobodu izražavanja i regulaciju u oblasti medija Juan Barata Mir naveo je da čak i najbolji zakon neće osigurati institucionalnu autonomiju javnog servisa, već da je za tako nešto potrebna politička kultura. Članica Odbora stručnjaka za Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Vijeća Evrope uime Bosne i Hercegovine Hedina Sijerčić iskoristila je priliku da posebno istakne činjenicu da nijedan medij u BiH nema sadržaj koji se saopćava na jezicima nacionalnih manjina i da je to potrebno posebno regulirati.

Sudionici posljednje panel diskusije o temi “Samoodrživost javnog radiotelevizijskog sistema u BiH” koju je moderirao savjetnik Europske radiodifuzne unije (EBU) Boris Bergant bili su generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, zamjenik generalnog direktora RTRS-a Srđan Džajić, urednik informativnog programa Federalne televizije Željko Tica, voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog Vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH Ivan Vukoja, zastupnica Parlamentarne skupštine BiH Hanka Vajzović te voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope Patrick Penninckx.

Sudionici su se usuglasili da se trenutni Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine iz 2005. godine ne provodi, da nije adekvatan te da ga je potrebno hitno mijenjati.

Konferencija će biti nastavljena sutra panel diskusijom o temi “Prijedlozi za javni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini”, nakon čega će biti usvojeni i zaključci.

Konferencija “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini” održava se na inicijativu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Udruženja BH novinari te u saradnji s Vijećem Evrope i OSCE predstavnikom za slobodu medija, a uz podršku relevantnih međunarodnih institucija. Konferencija je u zgradi BHRT-a okupila više od 100 najrelevantnijih ljudi za opstanak javnog servisa u Bosni i Hercegovini koji će razgovarati o finansijskim, pravnim, etničkim i političkim izazovima s kojima se javni servis susreće te prijedlozima za njegovo daljnje djelovanje i opstanak, saopćili su organizatori.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

PREKINUTA SJEDNICA: Bošnjačkim strankama neprihvatljive izmjene Izbornog zakona kojeg su predložili Hrvati

Volim Jajce

ŽEPIĆ: Šušak je Graniću rekao da ne potpisuje sporazum u kojem nema Herceg Bosne

Volim Jajce

Konaković tvrdi da je Tibra najveće ruglo Sarajeva i optužio Izetbegovića da stoji iza toga

VJ Urednik 1
Učitavanje....