Volim Jajce
Aktualno Hrvatska TOP

VUKOVAR Započela sjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske

“Hrvatska vas treba, a ova Vlada vas sluša i čuje”, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković, obraćajući se predstavnicima hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta tijekom treće sjednice Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja se od 9. do 10. prosinca održava u Vukovaru.

“Vlada, Hrvatski sabor i predsjednica Republike Hrvatske, kao i sva ministarstva vode računa o doprinosu iseljenika te perspektivama suradnje s iseljenom Hrvatskom”, naglasio je hrvatski premijer, poručivši kako je Vlada RH otvorena za sugestije i prijedloge te da želi u partnerskom duhu nastaviti suradnju i unapređivati međusobne odnose s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

“Jačanje naših veza na svim poljima, obveza je koju smo preuzeli nošeni prije svega ljubavi prema Hrvatskoj. I ova sjednica Savjeta, svi ovdje okupljeni, izabrani predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta zasigurno će biti još jedan, ali jako važan kotačić u pokretanju tih procesa. Stoga nam je najvažniji cilj vratiti povjerenje naših ljudi razasutih diljem svijeta i ponovno probuditi duh zajedništva te da zajedničkim naporima gradimo i izgradimo našu Hrvatsku, da bude onakva kakvu želimo i kakva može i treba biti – uspješna, prosperitetna i moderna država”, poručio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske tijekom otvorenja sjednice.

Predsjednik Savjeta Nevenko Herceg je nazočnost premijera Plenkovića na sjednici označio kao ohrabrenje, “jer ukazuje na novu aktivniju suradnju domovinske i izvandomovinske Hrvatske”.

“Više od tri milijuna nas živi izvan Hrvatske. Mi smo živa zajednica i nudimo, ali i tražimo ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom”, istaknuo je Herceg.

Članovi Savjeta složili su se kako će ova sjednica ojačati i osnažiti odnose Republike Hrvatske s hrvatskim zajednicama diljem svijeta te da se nadaju i vjeruju kako će iz Vukovara, simbola hrvatske patnje, ali i hrvatske pobjede, cijeloj Hrvatskoj i svim Hrvatima, ma gdje živjeli, poslati poruku zajedništva, dijaloga i razumijevanja, priopćeno je iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Na sjednici Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske razgovara se o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te pripadajuće Strategije, s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti s ciljem poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članovi Savjeta tijekom večeri će se susresti i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, a svečani prijem za članove Savjeta upriličit će vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Savjet čine predstavnici hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta koji zajedno s predstavnicima državnih tijela i institucija, organizacija civilnog društva u Hrvatskoj imaju zadaću pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske. Tako bh. Hrvati imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo – 29 predstavnika.

Bljesak.info

Povezani Članci

TRAŽE SE POTICAJI ZA IZGRADNJU HLADNJAČA Zbog poremećaja oko otkupa malina, u pitanje došlo oko 60 tisuća radnih mjesta u BiH

Volim Jajce

Projekcija filma “Bijeli put” ovog tjedna i u Mostaru

Volim Jajce

BUGOJNO Nestali dječak utopio se u rijeci Vesočnici

Volim Jajce
Učitavanje....