Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Za Edina Hozana grb Hrvata u BiH neprimjeren ovoj zemlji i njenim konstitutivnim narodima.

Ovih dana opet je aktualna priča o školstvu u Jajcu. Kako je na incijativu   načelnika  Edina Hozana  upućen Zahtjev za osnivanje škole po bosanskom planu i programu prema Ministarstvu obrazovanja,znanosti,kulture i športa SBK , te nakon što je ministarstvo pripremilo sve pravne akte i uputilo u Sabor SBK te na Saboru SBK donesena  Odluka o osnivanju još jedne srednje škole u Jajcu, imenovan je i v.d. direktor .Očito, to nije bilo dovoljno, valjda su se u SDA dosjetili da im to baš i ne ide u prilog da imaju školu na bosanskom jeziku po  tzv. Federalnom programu, pa preko učenika koji ne znaju ni sami što žele, osim da su čuli da ih netko dijeli,stvar pokušavaju nekako nagnut na svoju stranu.Postavlja se pitanje :tko koga dijeli, s kojim  ciljem, i preko koga se netko djeli. Očito da podjele nema, nego se povećava izbor škole u  kojoj će  netko steći određeno zanimanje.
Ako imamo tri škole, i ako nam je bitnije zanimanje onda ćemo se odlučiti za zanimanje bez obzira u koju školu išli.  Ali i danas u  Jajcu u obje srednje škole radi  oko  30%  bošnjačkog  nastavnoga kadra, i svi oni drže nastavu na bosanskom jeziku.
Međutim, Jajce se našlo pred pilot projektom  za registraciju neke nove škole tkz. BOLJE ŠKOLE, kao da ove škole nisu dobre jer se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.
Svakako da se tu uključio i načelnik Edin Hozan te sebi dao za pravo sazvati sve Općinske vijećnike na neformalni sastanak  na kojem bi dali podršku Incijativi za  tzv BOLJU ŠKOLU.  U toj BOLJOJ ŠKOLI  nastava bi se izvodila  po Federalnom planu i programu. Kakav je to plan i program?Koji je jezik kojim će se govoriti? Valjda federalni.Znaci,trebali smo dati podrsku skoli koja bi radila po Nepostojecem planu i programu.
Ali načelnik u Incijativi sebi daje za pravo presudit da je GRBOVNICA na diplomi neprimjerena konstitutivnim narodima; eto on zna što je Hrvatima primjereno, on želi određivati grb koji će biti na diplomi u tzv BOLJOJ ŠKOLI. Načelniče svih građana, nemojte Hrvatima dijeliti lekcije što je primjereno,a što ne.Sva svoja obilježja unijeli smo u Federaciju BiH,u sve njene institucije pa tako i na diplome.Ako Vam smetaju to je Vaš problem.Nama Hrvatima Vaše ništa ne smeta. Možda u nekoj budućnosti naša obilježja iznesemo iz Federacije u Hrvatsku Zajednicu Herceg Bosnu.
Nadamo se da nijedan hrvatski vijećnik neće potpisati ovu incijativu, a to što se Vi pozivate na većinu u Vijeću govori kakvu BiH želite. Zelite većinu bez Hrvata, a hocete li  uspjet, to ostaje za vidjet.
Ovdje se postavlja pitanje: što je s djecom i s profesorima,  a njih je 90% koji su zadovoljni  sa ovakvim sustavom školstva .Tko njih za što pita. Svakako zalaganje za školu po bosanskom planu i programu sa novim zanimanjima ne treba biti sporno i ne treba značiti da djeca Hrvata tu školu neće pohađati ako im zanimanja budu privlačna. Hoce li u toj školi biti profesora Hrvata koji će predavati na hrvatskom jeziku? Uvjeren sam da neće. Daj bože da griješim.

volimjajce.com

Povezani Članci

Ministar zdravstva i socijalne politike Kantona Središnja Bosna u posjetu Jajcu

Volim Jajce

IZNENAĐENJE Na bh. planinama sutra stiže prvi snijeg

Volim Jajce

KARDINAL VINKO PULJIĆ BiH svi zovemo zajedničkom kućom, a svatko je iscrpljuje na svoj način i ona se urušava

Volim Jajce
Učitavanje....