Volim Jajce
Aktualno BiH Jajce TOP Turizam

ZA RAZVOJ TURIZMA Boravišne pristojbe: 80% lokalnoj samoupravi, 10% županiji

Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamantu FBiH uputila Nacrt zakona o boravišnoj pristojbi u FBiH. Obveznici plaćanja ove pristojbe su domaći ili strani državljani koji koriste uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj, a plaćaju je i vlasnici i sve osobe koje borave na plovilima koje se nalaze na vezu u luci. Strani državljani plaćaju boravišnu pristojbu pod istim uslovima i u istom iznosu kao i domaći.

Boravišna pristojba je prihod Federacije BiH, županije i jedinice lokalne samouprave.

Sredstva prikupljena po ovom osnovu uplaćuju se na račun javnih prihoda FBiH, županije i jedinice lokalne samouprave i vode na posebnom namjenskom transakcijskom računu proračuna Federacije BiH. Od prikupljenih sredstava, 80 posto pripada proračunu jedinice lokalne samouprave, a po deset posto proračunima županije i Federacije BiH.

Ova sredstva mogu biti korištena isključivo za realizaciju programskih aktivnosti na promociji i unapređenju turizma, razvoj i unapređenje turističke ponude FBiH, županija i jedinica lokalne samouprave u skladu sa zakonom koji regulira oblast turizma, zatim za nabavku promotivnog materijala, odnosno davanja informacija i obavljanja propagandnih djelatnosti kojim se promoviraju turističke vrijednosti jedinice lokalne samouprave, županije FBiH, kao i za postavljanje i održavanje turističke signalizacije.

Ukoliko bude utvrđeno nenamjensko trošenje, korisnici su obvezni da sredstva od boravišne pristojbe vrate u proračun Federacije BiH, županije i jedinice lokalne samouprave.

Nacrtom zakona su predviđene oštre kazne za njegovo neprovođenje i do 20.000 KM.

Danom stupanja na snagu Zakona, prestala bi važiti Uredba o boravišnoj pristojbi FBiH iz 2009. godine, ali će do donošenja podzakonskih akata biti u upotrebi podzakonski akti doneseni na osnovu Uredbe, ako nisu u suprotnosti sa ovim zakonom.

Dugovanja po osnovu neplaćene boravišne pristojbe i postupak prinudne naplate bit će vođen i dovršen po odredbama ovog zakona i vrijedećih poreznih propisa.

Cilj Zakona o boravišnoj pristojbi FBiH je suzbijanje sive ekonomije i osiguravanje boljeg priliva sredstava. Turizam jeste pokretač ekonomije, ali zahtijeva i velika inicijalna ulaganja i disciplinu. S tim u vezi, predložena rješenja nastoje uvesti više discipline u ovu oblast. Ovaj federalni propis jača odgovornost obveznika u pogledu naplate boravišne pristojbe i jasnije utvrđuje podijeljene nadležnosti federalnih i županijskih organa, kao i inspekcijski nadzor u pojedinim oblastima. Odredbe ovog zakona su u potpunosti usuglašene sa Zakonom o prekršajima.

Tijekom pripreme Prednacrta zakona održani su konzultativni sastanci s predstavnicima resornih županijskih ministarstava, turističkih zajednica, Saveza općina i gradova FBiH, te drugim zainteresiranim, a komentari su ugrađivani u same odredbe.

Također, radna verzija Prednacrta je bila objavljena i na web stranici Federalnog ministarstva turizma i okoliša, te su prikupljeni komentari u pisanoj formi koji će, sa izjašnjenjem resornog ministarstva, zajedno s danas utvrđenim Nacrtom zakona, biti upućeni u Parlament FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Bljesak.info

Povezani Članci

Istanbul: Luksuzni privatni avion se zabio u pistu i planuo, zatvorena zračna luka Ataturk

Volim Jajce

Neki mogu gore, a ja i Žuga ni na more (Thompson vs. Merlin)

Volim Jajce

Metalleghe dočekuje Mladost

Volim Jajce
Učitavanje....