Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

ZAVRŠEN REGISTAR BRANITELJA U FBIH: Poznata točna brojka vojnika koji su bili angažirani u ratu

Ovi podaci sadržani su u Registru boraca, kojeg je sačinilo Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, ispunjavajući jednu od obaveza iz Pisma namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu. Konačan Registar boraca završen je krajem siječnja ove godine.

– Mi smo zapravo paralelno pripremali dva registra i to Registar boraca i Registar korisnika boračko-invalidske zaštite i mi smo oba ova zadatka izvršili za nivo FBiH. Što se tiče Registra boraca, podatke smo dobili od bivšeg Ministarstva odbrane FBiH, na osnovu evidencije o broju izdatih takozvanih boračkih certifikata. Prema tim podacima, u Armiji RBiH i MUP-u RBiH bilo je angažirano oko 390.000 pripadnika, a u HVO-u i MUP-u HRHB oko 180.000 – kazao je Bukvarević.

Što se tiče Registra korisnika boračko-invalidske zaštite, on sadrži 95.000 imena osoba koje koriste neki od oblika socijalnih davanja za bivše borce, koja se isplaćuju na nivou FBiH, u skladu sa Zakonom o osnovnim pravima.

Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja, vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji su uvezane 79 općina, deset županija i federalni nivo. Konkretno, pravo na ove naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji šehida i poginulih boraca, te 5.000 dobitnika ratnih priznanja.

Osim ovih naknada, pripadnici boračke populacije koriste i pogodnosti prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, odnosno njih oko 34.000 iskoristilo je pravo na prijevremeno povoljnije umirovljenje.

Ovom broju treba dodati i oko 100.000 korisnika prava po osnovu Zakona o dopunskim pravima, za koje je tijekom prošle godine izdvojeno oko 50 milijuna maraka. Novac za ova prava izdvaja se iz županijskih proračuna. Dopunska prava obuhvaćaju zdravstvenu zaštitu za demobilirane borce koji ne ostvaruju zdravstvenu zaštitu po nekoj drugoj osnovi, nabavku ortopedskih pomagala za ratne vojne invalide, banjsko liječenje, obavljanje pripravničkog staža, te projekte zapošljavanja boračkih kategorija.

Iako je Registar boraca u potpunosti formiran, Ministarstvo još nije javno objavilo njegovu sadržinu, odnosno spisak svih onih koji se vode kao branitelji.

– Kada smo završili izradu ovog Registra kontaktirali smo Agenciju za zaštitu podata BiH. Iz ove agencije nam je priopćeno da podatke iz registra možemo objaviti tek nakon što izmijenimo odgovarajuće zakone. Zbog toga trenutno radimo na pripremi izmjena Zakona o osnovnim pravima boraca koje će nam omogućiti javno objavljivanje podataka, kako Registra boraca, tako i Registra korisnika boračko invalidske zaštite – napomenuo je Bukvarević, prenosi Faktor.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

HKD Napredak: KONCERT //BALKAN MADNESS//

Volim Jajce

IZETBEGOVIĆ: Čovićev odlazak u Banja Luku jačanje hrvatsko-srpskog savezništva, očekujem ga kod reisa Kavazovića

Volim Jajce

Balašević ponovno o HercegBosni i Trećem entitetu

Volim Jajce
Učitavanje....