Volim Jajce
Aktualno BiH TOP

Zborno područje HVO-a Vitez zaustavilo je stvaranje islamske republike u BiH, Hrvati u Središnjoj Bosni prve žrtve islamskog terorizma u Europi

Zborno područje HVO-a Vitez zaustavilo je stvaranje islamske republike u BiH, Hrvati u Središnjoj Bosni prve žrtve islamskog terorizma u Europi
Događaji
velj 27, 2018

Piše: Gloria Lujanović
dnevnik.ba

Na današnjoj proslavi 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez poručeno je kako su Hrvati u Središnjoj Bosni bili prve žrtve islamskog terorizma na europskom kontinentu, a da se danas, protiv njih vodi nešto drugačiji rat koji za cilj ima istjerivanje s ovih prostora, i to kroz sabotiranja istraga, kaznene odgovornosti za zločine počinjene u Križančevom selu, Ovnaku, Bikošima i brojnim drugim stratištima, a da danas političkim sredstvima, isti oni koji su to nekada činili vojnim, pokušavaju nametnuti osjećaje kolektivne krivnje i tako provesti svoju velikomuslimansku strategiju o Središnjoj Bosni, i u djelo.
dnevnik.ba
POVEZANO
Hrvati Središnje Bosne opstali su kada nitko u to nije vjerovao, a malo je bilo onih koji su to i željeli

„Na cijelom europskom kontinentu Zborno područje HVO-a Vitez 1993. borilo se protiv postrojbi 7. muslimanske i mudžahedina Alije Izetbegovića, protiv islamskog terorizma protiv kojeg danas ‘ratuju’ sve svjetske velesile. No, za Središnju Bosnu i teror mudžahedinskih boraca nad Hrvatima , unatoč svim novinarima svjetskih medijskih kuća koji su tada bili ovdje, nitko nije ni htio, a izgleda, ni želio čuti“, poručeno je danas na svečanoj akademiji povodom 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez.

U Vitezu je danas obilježena 26. obljetnica utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez prigodnim programom koji je počeo služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Središnje Bosne.

“Hrvatima Bošnjaci danas prijete istim scenarijem kao i 1993. godine”

Položeni su vijenci i zapaljenje svijeće ispred Središnjeg spomen obillježja žrtvama muslimanske agresije na Središnju Bosnu ispred zgrade Općine Vitez. Vijence su položili ratni zapovjednici Operativne zone HVO-a Središnja Bosna, predvođeni Paškom Ljubičićem i Ilijom Nakićem, predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja ŽSB, Središnjih udruga HVO-a na razini BiH, hrvatski politički predstavnici predvođeni Marinom Pendeš, ministrom obrane u VM BiH, Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda FBiH i Radojem Vidovićem, predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Središnja Bosna.

Prigodnim govorom obratio se i Paško Ljubičić, prvi zapovjednik Operativne zone HVO- a Središnja Bosna koji je istaknuo kako kako su jedinstvo i sloga Hrvata u Središnjoj Bosni, danas zbog političkih okolnosti, potrebniji nego 1993. godine.

„Ponosan sam što sam danas ovdje, svima nama čestitam obljetnicu našeg Zbornog područja, da ih dočekamo još puno i da ustrajemo i uspijemo u namjerama da opstane u Središnjoj Bosni i ostvariti prava svih nas i hrvatskih naraštaja koji tek dolaze“, rekao je Ljubičić.

Prvi zapovjednik Operativne zone HVO-a Središnja Bosna istaknuo kako je nužno osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH.

„S obzirom na cjelokupnu situaciju u BiH, a posebno u Federaciji BiH, bošnjački partneri nam danas prijete scenarijem iz 1993. godine, ali samo zajedništvom možemo odgovoriti na takve izazove“, kazao je Ljubičić.

“Hrvatske žrtve u Središnjoj Bosni danas vrijeđaju i omalovažavaju naši progonitelji”

Ilija Nakić, general HVO-a iz Travnika je, također kazao, kako se danas HVO i Hrvatska Republika Herceg- Bosna sustavno kriminaliziraju i napadaju.

„HVO i hrvatske žrtve u Središnjoj Bosni napadaju, omalovažavaju i vrijeđaju isto oni koji su nas 1993. istjeravali i progonili, ali trebaju znati da nismo mi držali Bošnjake u blokadi nego tzv. Armija BiH Hrvate“, rekao je Nakić na svečanoj akademiji.

Travnički general HVO-a i zapovjednik brigade Frankopan, istaknuo je i kako je HVO zaustavio JNA u Središnjoj Bosni, a da to nije učinjeno, Hercegovina i Hrvatska bi bile presječene u potpunosti.

„HVO je, unatoč brojnim naporima i velikoj žrtvi, dobio rat u Središnjoj Bosni, Hrvati su spasili BiH unošenjem Hrvatske Republike Herceg-Bosne u BiH, a naši partneri se moraju odlučiti hoće li europsku BiH, dok jedni idu za Moskvu, drugi za Istanbul i dalje, samo Hrvati vode BiH ka Briselu“, rekao je Nakić.

Na današnjoj svečanoj akademiji obratila se i ministrica obrane u Vijeću ministara BiH, Marina Pendeš, koja je i sama bila pripadnica HVO-a i članica stožera Operativne zone HVO-a Središnja Bosna.

Pendeš: Ne mogu samo jedni u BiH biti žrtve, a drugi zločinci i agresori

„Ne smijemo zaboraviti kako smo 1992. godine utemeljili Zborno područje HVO-a Vitez i tako obranili hrvatski narod, domove i našu domovinu BiH“, rekla je Pendeš.

Istaknula je i kako ne mogu samo jedni u ovoj zemlji biti žrtve, a drugi agresori i zločinci.

„Maljine, Bikoši, Guča Gora, Križančevo selo, Buhine kuće i druge žrtve hrvatskih stratišta u Središnjoj Bosni obvezuju nas, legitimne predstavnike Hrvata u BiH, da neprestano inzistiramo na istragama i osudama počinitelja i nalogodavaca počinjenih zločina“, rekla je Pendeš.

Bradara najavila: Helezova revizija završit će na Ustavnom sudu BiH

Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, pored prigodne čestitke, najavila je i bolje dane za pripadnike HVO-a u Federaciji BiH kojima je Zukan Helez oduzeo braniteljska prava.

„Helezove nepravde uskoro će biti ispravljene, sve će to završiti na Ustavnom sudu BiH, njegovim nezakonitim operacijama izvođenja iz prava pripadnika HVO-a došao je zakonski epilog“, rekla je Bradara.

Čestitku uputile Grabar – Kitarović, Pinter, Hrvatski generalski zbor

Današnjem prigodnom programu povodom 26. obljetnice osnutka Zbornog područja HVO-a Vitez prisustvovali su hrvatski generali Oružanih snaga BiH predvođeni Tomom Kolendom, hrvatski ministri iz Županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, hrvatskih načelnici općina, predsjedatelji općinskih vijeća, pripadnici MUP-a ŽSB, braniteljske i udruge žrtva Domovinskog rata, kao i mnogobrojni hrvatski puk.

Čestitku povodom obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez uputili su brojne javne osobe iz društvenog i političkog svijeta, od predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, odvjetnice generala Praljka, Nike Pinter, odvjetnice pokojnog generala Slobodana Praljka, Marina Gregurevića, vojnog izaslanika Hrvatske i brojni drugi.

Dnevnik.ba

Povezani Članci

HRS: Armija BiH u ljeto 1992. nije mogla osloboditi Mostar, jer nije ni postojala

Volim Jajce

REPUBLIKANCI UPUTILI PISMO PIC-u: Pravim rušiteljima Daytona i čistačima tuđeg oružja

Volim Jajce

Za nestanak stotina Hrvata središnje Bosne ni nakon 73 godine nitko nije odgovarao

Volim Jajce
Učitavanje....