Volim Jajce
BiH Povijest

ZLOČIN ARMIJE RBIH NAD HRVATIMA U UZDOLU

Na današnji dan, 14. rujna 1993. pripadnici Armije RBiH počinili su zločin u selu Uzdol nad tamošnjim hrvatskim stanovništvom.

Ubijeno je 29 civila i 12 vojnika HVO-a. MUP tadašnje Herceg-Bosne 18. travnja 1994. podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika Armije RBiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here.

Zločin u Uzdolu dogodio se u okviru operacije Neretva 93. Plan VI. korpusa A RBiH u toj operaciji na ramskom bojištu bio je razbiti HVO na širem području Crnog Vrha s konačnim ciljem ovladavanja objektom Makljen.

Enver Buza, zapovjednik Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH potpisao je dokument u kojem stoji da je u selu „likvidirano 65 bojovnika kao i oko 30 uglavnom naoružanih civila“.U tom istom izvješću dodano je da treba „imati u vidu da je čitavo vrijeme i ustaška artiljerija bukvalno razarala čitav rajon Uzdola“.

Načelnik Štaba vrhovne komande RBiH na Haškom sudu oslobođen je od optužnice za odgovornost za zločine nad hrvatskim civilima u operaciji Neretva 93.

Nakon punih 26 godina Sud Bosne i Hercegovine je 30. rujna 2019. na prvostupanjskoj presudi osudio Envera Buzu na 12 godina zatvora zbog zločina nad 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina. Izvršitelji zločina u Uzdolu još uvijek nisu osuđeni.

Priloženi su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava.

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Prema dostupnoj dokumentaciji Kliničkog bolničkog centra Split, odjel za patologiju i citologiju, žrtve pokolja u Uzdolu ubijane su iz vatrenog i hladnog oružja. Na nekim žrtvama vidljivi su pokazatelji svirepog mučenja. Neke žrtve su ubijene u krevetima, neke prilikom bijega, a jedna žena je ubijena sjekirom.

Nakon ubojstva nekoliko žrtava je zapaljeno. Ukupno je zapaljeno 50 kuća.

bhrt.ba / Jajceonline.com

Povezani Članci

VELIKA SVAĐA OKO RUŠEVINE KOJA JE NAJPRIJE BILA CRKVA, PA ONDA DŽAMIJA Katolici žele da ponovno bude crkva, a muslimani za to ne žele ni čuti

Volim Jajce

Katarinino Bosansko Kraljevstvo

Volim Jajce

Plinovod će ići pravcem Zagvozd- Posušje – Travnik, a imat će odvojak za Mostar

Volim Jajce
Učitavanje....