Volim Jajce
TOP Zanimljivosti

Znanstvenici korak bliže razumijevanju muškog ćelavljenja

Proučavanjem ljudskog genoma britanski su znanstvenici otkrili više od 200 grupa novih genskih markera koji se povezuju s ćelavljenjem muškaraca, a otkriće bi moglo pridonijeti boljem razumijevanju uloge genetike u tom procesu.

Otkrivene genske mutacije mogle bi pomoći da se predvidi koliki su izgledi da pojedinci izgube puno kose, tvrde znanstvenici koji su studijom obuhvatili 52.000 muškaraca. Ističu da se dosad otkriveni rezultati odnose na veće grupe muškaraca, a ne na pojedinačne slučajeve. Podsjećaju i da je dosad bilo poznato samo nekoliko gena odgovornih za alopeciju.

“Još smo daleko od preciznog predviđanja koje će nas dovesti do individualnog obrasca ispadanja kose kod muškaraca i do odgovarajuće dijagnostike, no ovi nas rezultati vode korak naprijed. Radimo na otkrivanju podtipova populacije kod koje rizik od ispadanja kose odudara od prosjeka”, kazao je suautor studije Riccardo Marioni iz Centra za genomsku i eksperimentalnu medicinu pri sveučilištu u Edinburghu.

“Naša saznanja utiru put boljem razumijevanju genetskih uzroka ispadanja kose kod muškaraca”, kaže Marioni.

Znanstvenici su analizirali podatke otkvirene praćenjem stanja kod 52.000 muškaraca u dobi od 40 do 69 godina na području Velike Britanije. Među njima je oko 32 posto odgovorilo da ne pate od alopecije, 23 posto ih je prijavilo blagi gubitak vlasi, 27 posto umjeren gubitak, a 18 posto ispitanika kazalo je da ih muči jako ispadanje kose.

Dosad najveća provedena genetska analiza, kada je posrijedi gubitak kose kod muškaraca omogućila je identifikaciju 287 genetskih varijacija povezanih s procesom ćelavljenja.

Velik broj gena otkrivenih u ovom istraživanju ima važnu ulogu u strukturi kose i njezinu rastu. Znanstvenici su analizirali genome sudionika istraživanja i genetske varijacije, poznate kao jednonukleotidne polimofrizme koji se izravno povezuju s jakim ispadanjem kose.

Povezani Članci

BISKUP KOMARICA: Mnogi hrvatski predstavnici u BiH su se bogatili na račun navodne brige o Hrvatima

Volim Jajce

U Njemačku su stigli tenkovi, kamioni…

Volim Jajce

Srbska čast, Askeri i karneval u Čapljini

Volim Jajce
Učitavanje....